STEĆCI NA RIČINI PROGLAŠENI NACIONALNIM SPOMENIKOM!

Na jučerašnjoj sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donesene su odluke o proglašenju novih lokaliteta nacionalnim spomenicima. Tako se na ovoj prestižnoj listi kulturnih blaga našlo i arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine u mjestu Čitluk,općina Posušje.

Radi se o kasnovijekovnoj nekropoli od 6 stećaka koji svojim monumentalnim dimenzijama spadaju među najveće na prostoru Bosne i Hercegovine. Povijesna i arheološka vrijednost dobra oslikava se u ovih nekoliko plemićkih, uistinu odličnih mauzoleja, na obali potoka Ričine koji svjedoče kako je na ovom području u kasnovjekovno doba živjela zajednica čiji su uglednici, velikaši pokopani na ovom lokalitetu. Stećci i njihov svjedočanstvo jednog vremena dio su cjelokupnog mozaika, od struke prepoznate „Posuške kulture.“ Na području Posušja život je kontinuirano trajao još od prapovijesnog, antičkog i srednjovjekovnog doba što nam potvrđuju brojna registrirana arheološka nalazišta. Nemoguće je, kada se govori o povijesti posuškog kraja, ne spomenuti neolitska naselja u Gradcu, Batinu ili pak pećinu Žukovice u Zagorju. Zatim iz brončanog i željeznog doba doba brojne gradine i gomile kao što je Nečajno do antičkog doba gdje su i dana vidljivi ostaci rimskih utvrda, naselja i bazilika, a najznačajnija ona u Gracu.

Po ocjeni ovog stručnog povjerenstva nekropola stećaka nalazi se u relativno dobrom stanju, a Općina Posušje vodi brigu o njenoj zaštiti. Osim osnovnih aktivnosti oko zaštite stećaka,svjesna njihova značaja, Općina je u posljednje dvije godine nositelj dvaju projekata istraživanja ovog kulturnog i povijesnog nasljeđa. Tako je urađen projekat „Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina, Posušje“, a u završnoj fazi nalazi se projekt „Izrada elaborata o zaštiti i korištenju graditeljske baštine na Ričini“.

Sve ove aktivnosti usmjerene na zaštitu nekropole rezultirale su i jednoglasno usvojenom Inicijativom Općinskog vijeća upućenoj nadležnom Povjerenstvu na državnoj razini da se prepozna značaj ovog dobra i da se zaštiti u najvećem stupnju upravo kao nacionalni spomenik što se i potvrdilo jučerašnjom odlukom na ponos našeg Posušja.

Sada nama svima na lokalnoj razini ostaje velika obveza i odgovornost još veće brige oko zaštite naših stećaka, ulaganja u njihovo uređenje, iznalaženja što boljih uvjeta da stećci budu prepoznati kao naše obilježje jer kao nacionalni spomenik nose sa sobom ogroman potencijal ne samo u povijesno i kulturnom smislu nego i u promotivno turističkom smislu. 
Projektne aktivnosti razvojne politike Općine Posušje usmjeravaju se u brendiranje ove lokacije na Ričini koja uz već prepoznatljivi Stari kameni most, kao simbol kamene graditeljske baštine Posušja, postaju polazna točka turističke rute, pješačke staze prema Vučipolju kroz naš životopisni kanjon Brine.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.