Suci iz ŽZH dobro zastupljeni u najjačim nogometnim bh. ligama

Nogometne teme bile su razlog nedavnog, tradicionalnog okupljanja nogometnih sudaca iz Zapadnohercegovačke županije i njihovih gostiju, među kojima je bio i Vladimir Glavaš, predsjednik Nogometnog saveza ZHŽ-a. Na Mandića jazu uz rijeku Trebižat u Ljubuškom raspravljalo se o startu prvenstava u ligama različitog ranga, statusu sudaca te o dugim zanimljivostima vezanim uz djelitelje pravde na nogometnim terenima.

Stanje bolje, ali…

– Na početku sezone, kada počnu prvenstva Premijer lige BiH, Prve lige FBiH te Druge lige – južna skupina, običaj je da se okupimo i prokomentiramo razne teme o suđenju. Ove smo godine malo zakasnili jer su suci bili angažirani u ligama mjesnih zajednica gradova i općina Hercegovine te završnici Lige Hercegovine u Grudama. Ovakvi skupovi služe za sagledavanje stanja u sudačkoj organizaciji naše županije, kao i za dogovore o budućim aktivnostima. I ovaj su put s nama bili čelnici županijskog Nogometnog saveza i sudačke organizacije Hercegovačko-neretvanske županije. Tema za analizu bilo je napretek, a ovaj je put u prvi plan izbila utakmica HNL-a između Osijeka i Dinama (po nekima sporne sudačke odluke oko jedanaesterca za Dinamo, nap. a.). Dakle, ovo tradicionalno okupljanje ima i svoju praktičnu svrhu – kazao je za Večernji list Goran Paradžik, predsjednik Udruge nogometnih sudaca kontrolora i instruktora suđenja ZHŽ-a, te na upit jesu li suci iz ove županije odgovarajuće prisutni u bh. ligama nastavio:

– Mogu reći da je stanje bolje nego prije šest-sedam godina. U vrijeme kada sam ja sudio, u svim smo ligama ostali bez dovoljnog broja sudaca. Situacija se polako mijenja pa ove sezone u Premijer ligi imao trojicu sudaca, u Prvoj ligi FBiH također trojicu, dok u Drugoj ligi imamo maksimalnih osam sudaca. Primjerice, prije četiri godine u Drugoj smo ligi imali samo dvojicu, a sada je situacija znatno bolja. To su sve mladi momci koji će sigurno napredovati. Nedavno smo imali talent-mentor program, gdje smo imali četiri naša suca – trojicu iz Ljubuškog i jednog iz Širokog Brijega, Josipa Ćužu iz Širokog Brijega te Srećka Skoku, Hrvoja Brkića i Antonija Petrušića iz Ljubuškog. Siguran sam da će od njih četvorice barem dvojica stići do Premijer lige. Kad je riječ o suđenju, ovaj put mogu reći da smo zadovoljni – kaže predsjednik Paradžik upućujući i na određene specifičnosti.

– Kad ima kvantitete, bit će i kvalitete. Uz navedene brojke, u pričuvi imamo 20-ak mladih sudaca koji čekaju svoju priliku. Nadam se kako će je dočekati premda je vrlo teško jer mi imamo veliki problem: puno sudaca, a malo klubova. Kako bi napredovali, trebaju položiti 15 utakmica kao glavni suci da mogu polagati za federalne suce, a to je vrlo teško kad imaju malo utakmica, svega tri godišnje. Kad će prikupiti 15 utakmica, za pet godina? Prije je bilo mnogo lakše. Ići ćemo redom i nastojati osigurati najbolje uvjete kako bi mladi suci mogli polagati, a tko će uspjeti, tko ne, vidjet ćemo – kazao je za Vecernji.ba Paradžik.

NK Vir novi klub

U županijskoj ligi povećao se broj klubova, kako Paradžik kaže, jedan, ali vrijedan. – Nama je svaki klub bitan. Nogometni klub Vir iz Vira u županijskoj je ligi, tako da po kolu imamo jednu utakmicu više. Voljeli bismo kada bi se aktivirali još neki klubovi kako bi suci imali više prilika za stjecanje iskustva – kazao je.

Inače, sastanak sudaca iz ZH županije i njihovih gostiju organizirala je Udruge nogometnih sudaca i instruktora suđenja ZHŽ-a.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.