Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika, prijeti mu pet godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH, optužnicu  protiv Dodika i Lukića, podiglo je 11. kolovoza i oni se terete za krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Tu optužnicu Sud BiH 18. kolovoza je vratio na doradu, a u međuvremenu Dodikova odbrana tražila je izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić – Dedović, ali taj zahtjev je odbijen. 

Tužiteljstvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Christijan Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u županiji, gradu ili općini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.