Svaki građanin Njemačke mogao bi za 18. rođendan dobiti državni dar od 20.000 eura!

Više od dva stoljeća stara ideja koja bi mogla značajno smanjiti nejednakost i olakšati mladima “ulazak u svijet odraslih” opet je postala aktualna zahvaljujući jednom njemačkom ekonomskom think-tanku.

Kako piše Deutsche Welle, Njemački institut za ekonomska istraživanja predložio je da se svakom građaninu Njemačke nakon navršenih 18 godina dodijeli 20.000 eura u sklopu univerzanog temeljnog nasljedstva (Grunderbe). Novac se ne bi mogao uludo potrošiti, već iskoristiti isključivo za plaćanje školarine, otplatu stambenog kredita ili osnivanje poduzeća, prenosi gpmaljevac.com.

Ideja je slična univerzalnom temeljnom dohotku kojeg je u praksi testiralo nekoliko država u svijetu. “Ako uistinu želimo stvoriti prosperitet za svakoga u bliskoj budućnosti, tada trebamo smanjiti visoku razinu imovinske nejednakosti kroz redistribuciju”, napisao je u prijedlogu Stefan Bach, porezni stručnjak tog think-tanka.

S obzirom da svake godine oko 750.000 građana postane punoljetno, temeljno nasljedstvo stajalo bi njemački proračun oko 22,6 milijardi eura godišnje. Taj se novac može iznaći povećanjem poreza na nasljedstvo, uvođenjem oporezivanja vrlo bogatih građana te reformom poreza na nekretnine, predlažu ekonomisti.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.