Svako selo, grad i općina u EU dobit će besplatan WiFi

Europska komisija u okviru Programa WiFi4EU nudi općinama u Uniji po 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova, prenosi HINA.
 - Svako selo, grad i općina u EU dobit će besplatan WiFi
Uz potvrdu da je pokrenut internetski portal WiFi4EU, na koji se zainteresirane općine mogu prijaviti, Komisija je navela kako će prvi natječaj biti otvoren sredinom svibnja. Općine se mogu registrirati od utorka na portalu www.WiFi4EU.eu. Sredinom svibnja bit će objavljen prvi poziv za podnošenje prijava, a prijavljene općine moći će podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1.000 vaučera WiFi4EU (svaki u vrijednosti 15.000 eura). Kriterij za raspodjelu vaučera jest redoslijed prijava: prvih 1.000 prijavljenih dobiva po 15.000 eura. Uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, Komisija će objaviti imena prvih 1.000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva.
Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera. Riječ je o inicijativi koju je u svom govoru o stanju Unije u rujnu 2016. najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. “Cilj je inicijative WiFi4EU zajamčiti da svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života”, rekao je tada Juncker. Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života.
Troškove održavanja mreže snosit će općine. U proračunu EU-a do 2020. godine 120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8.000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Tijekom sljedećih dviju godina objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU. Mreže financirane tim programom bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne udvostručuju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.

 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.