Sve veća zabrinutost za sigurnost Olimpijskih igara u Parizu

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. moraju poraditi na sigurnosnom aspektu Igara, priopćilo je u utorak najviše francusko revizorsko tijelo, upozoravajući da ceremonija otvaranja na rijeci Seini predstavlja poseban izazov.

U izvješću predstavljenom francuskom parlamentu, Revizorski sud dao je 15 preporuka organizacijskom odboru, ističući zabrinutost oko oslanjanja na privatne sigurnosne operatere da zaštite igre i rizike vezane uz prometne veze.

Pierre Moscovici, prvi predsjednik Revizorskog suda, nazvao je sigurnost Pariza 2024. ‘velikim izazovom’ i rekao da unutarnje sigurnosne snage poput policije i vojske moraju biti inkorporirane i dodatne financirane.

Tražimo da se globalni sigurnosni plan dovrši u prvom tromjesečju 2023. kako bi se moglo planirati pojačanje unutarnjim sigurnosnim snagama. Također preporučujemo da se transportni plan dovrši za svako borilište, rekao je Moscovici, bivši francuski ministar i europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja, prenosi Hina.

Dodao je da je ceremonija otvaranja na Seini još jedan izazov, a Organizacijski odbor trebao bi predvidjeti vjerojatno pojačanje snagama unutarnje sigurnosti.

Organizatori očekuju da će najmanje 600.000 osoba nazočiti ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara na Seini dok će sportaši i izaslanstva ploviti rijekom za početak Igara. Oko 160 brodova krenut će 26. srpnja s mosta Pont d’Austerlitz na šest kilometara dugo putovanje do mosta Pont d’Iena.

Izvješće poziva Pariz 2024. da dovrši obnovu prijevoznih objekata na vrijeme za Igre i ističe rizik od kašnjenja na liniji 14 podzemne željeznice i na glavnim željezničkim čvorištima kao što je Gare du Nord.

Revizorski sud istaknuo je i da inflacija nagriza proračun organizacijskog odbora koji je lani u prosincu povećan za 10 posto.

Olimpijske igre 2024. održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza, a Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 9. rujna, prenijela je Hina.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.