Svečano proslavljen Dan branitelja općine Posušje

Dan svehrvatske državnosti koji se proslavlja u ŽZH, danas je bio posebno svečan u Posušju, gdje se obilježavao i Dan branitelja općine Posušje. Program je započeo odavanjem počasti pred Spomen obilježjem skupini Fenix 72 te služenjem svete mise u župnoj crkvi u Posušju za sve poginule, preminule i žive branitelje i njihove obitelji koju je predvodio don Joko Blažević.

Nešto prije 17.00 sati od spomenika fra Grge Martića krenuo je glavnim posuškim ulicama prigodan mimohod u kojem su uz braniteljske udruge sudjelovali mnogobrojni Posušani, predstavnici vlasti sa svih razina i puhački orkestar hrvatske komponente OS BiH, koji je glazbom uveličao ovaj događaj.

Dolaskom na Trg hrvatskih branitelja, u nazočnosti počasnog voda OSBiH, zajednički vijenac su položili načelnik Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar te predsjednik odbora za obilježavanje Dana branitelja Općine Posušje brigadir Jozo Miličević, zajedno s koordinacijom udruga proisteklih u Domovinskom ratu Hrvatskog vijeća obrane Herceg -Bosne Posušje. Također, počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima s područja općine Posušje paljenjem svijeća su odali i članovi obitelji, Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH, Oružanih snaga BiH, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH i dužnosnici sa svih razina vlasti.

U nastavku su pročitana imena 65 poginulih i 4 nestala branitelja s područja Općine Posušje, a za sve njih i za sve žive hrvatske branitelje i njihove obitelji molitvu je predmolio posuški župnik fra Mladen Vukšić.

Potom su se nazočnima obratili, ispred organizatora brigadir Jozo Miličević i načelnik Ante Begić te županijski ministar hrvatskih branitelja Mladen Begić.

Brigadir Miličević, govoreći o braniteljima iz Domovinskog rata, kazao je kako je ta generacija imala povijesnu zadaću stvoriti hrvatsku državu. I ne samo nju već i BiH. Podsjetio je kako su se oni izborili za slobodu i za to da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Pozvao je i sve one koji sudjeluju na svim razinama vlasti i vode politiku, da rade iskreno, štite hrvatske nacionalne interese te postavljaju stručne, odgovorne i poštene kadrove. “Budimo ponosni na slobodu za koju smo se izborili i hodajmo ponosno uzdignute glave” zaključio je brigadir Miličević svoj govor, uz poziv nazočnima i na nadolazeću 30. obljetnicu prve Profesionalne pukovnije A.B.Bušić.

Načelnik Begić je kazao kako obilježavanjem Dana branitelja općine Posušje u godini u kojoj slavimo i 30. obljetnicu utemeljenja HVO-a iskazujemo posebnu zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima. Podsjetio je kako su se od samog početka Posušani uključivali u Domovinski rat i stavili svoje živote na raspolaganje. Sudjelovali su i u oslobađanju zauzetih teritorija i organizirano išli na gotovo sve crte bojišnice, organizirali su izvlačenje konvoja i izbjeglica, posebno Muslimana na putu spasa. “Sva ova žrtva, vaša žrtva, nama je dala slobodu, ponos i stvaranje hrvatske države i očuvanje hrvatskog naroda u BiH kroz utemeljenje Herceg-Bosne, što nikada ne smijemo zaboraviti.” Posebno je pri tom naglasak stavio na mlade generacije te ih je pohvalio za sudjelovanje u ovogodišnjem programu. Na kraju je svim žiteljima u ime vodstva općine čestitao Dan svehrvatske državnosti.

Posljednji govornik u službenom dijelu programa, ministar Begić osvrnuo se također na Dan svehrvatske državnosti. Kazao je kako je riječ o povijesnom nadnevku iz 1990. godine, kada je nakon prvih demokratskih izbora konstituiran Hrvatski državni sabor. “Poštujući želju prvog hrvatskog predsjednika da se ovaj blagdan slavi kao Dan državnosti, mi u našoj županiji to poštujemo i s poštovanjem danas sudjelujemo u ovoj obljetnici, pridružujući u Posušju Dan hrvatskih branitelja općine Posušje.”.. “Po svojim braniteljima mi smo obilježeni i jedino po njima možemo opstati na ovom tlu. I danas trebamo biti neustrašivi, poput naših poginulih i uvijek polaziti s onih istih polazišta, s kojih su i oni polazili. Mora vam pred očima biti isti onaj cilj koji je i njima bio. Samo će tako na ovim prostorima ostati i sačuvati se hrvatski narod.”-zaključio je Begić.

Druženje branitelja, Posušana i uzvanika nastavio se kroz poslijepodne i večer na Trgu hrvatskih branitelja uz nastupe muške i ženske klape Zvizdan, nastup KUD-a Vrisak te Zorana Begića i Ivice Bage.

Treba još istaknuti kako su u sklopu obilježavanja Dana branitelja općine Posušje organizirani malonogometni turnir osnovnih škola i izbor najboljih likovnih radova na temu Domovinskog rata.

Najboiljima su danas uručene nagrade. Također, danas je u suradnji s Crvenim križem Posušje i HŠK Posušje organizirano i darivanje krvi koje je pratio izniman odaziv.

2 komentara

  • a što skratiste govor od miličevića posebno u dijelu di spominje kriminal, lažne diplome, drogu. to je narod mora čut jerbo on ima lažnu diplomu sridnje škole i kriminalci i dileri su mu sponzori.

  • penzioneri a ne branitelji, to je marširalo posušjem, di su branitelji nema ih zaboravljeni, jad i tuga, uhljebi koračaju…

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.