Sveta Kata – simbol hrabrosti

Blagdan svete Katarine (Kate) obilježava se 25. studenoga, a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime.

Od svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnoga zahlađenja.

“Sveta Kata, Snijeg na vrata”

Donosila snijeg ili ne, za svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti. Znate li legendu o ovoj najraširenijoj svetici?

Katarina Aleksandrijska bila je učena ljepotica koja se suprotstavila caru Maksiminu II i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli i bili su pogubljeni. Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju je preživjela zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu.

Pobješnjeli car naredi da se svi kršćani pobiju osim Katarine od koje zatraži brak i odbacivanje vjere. Odbivši takvu ponudu, Katarina je i sebi potpisala smrtnu presudu. Car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade.

Međutim, plamen s neba spalio je kotač i Katarini je naposljetku odrubljena glava. Iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6. stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas.

Manjak provjerenih činjenica o njoj bio je povod da se izbaci iz liturgijskog kalendara 1969. godine u koji ju je opet vratio pokojni Ivan Pavao II. 2002. godine.

Ipak, to nije spriječilo da se sveta Kata štuje i slavi diljem svijeta kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

Malo koja svetica, kao sveta Katarina je od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji je prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama s palmom u ruci, knjigom, uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili pak s prstenom kao simbolom njezine zaruke s Kristom.

Ukoliko vam ove godine ne donese snijeg, neka vam donese više hrabrosti kada god bude trebalo, a svim Katarinama, Katama i Katicama sretan imendan.

U našim krajevima, sveta Kata zaštitnica je Gruda, Ljubuškoga, Kreševa i drugih mjesta.

12 komentara

 • 🧛‍♀️🧞‍♂️🧞‍♀️🧟‍♂️🧟🌹🎅🎅🏽🧛‍♂️💉🩻🧬🦠💊🧿⚒🩸🩸🩸🩸🩸🩻🧿🧬💉💊🌹🩸🗽⚒🗽👺👺👺👺👺👺👹👹👹👹👹👹💍🎒👑🎒💍🦀🦞🦐🦑🥩🍗🍗🍗🥊🥊🥌🛷🛷🛷🛷🚗🏎🚨🚨🚨🚁🚁🚁⛽️⛽️⛽️🧨🧨🧨🧨🛢🧯🩸🛑🛑🛑🛑🇧🇦🇧🇦

  Sie trinken sich zwischen.
  Sie trinken Menschen.
  Sie vergewaltigen Menschen sexuelle an energetische Weise und an andere Weiße.

  🗽

 • BiH sind meine Teilen von Land.
  Sie müssen verlassen BiH und Europa.
  Das gehört an Kroaten. Das ist Kroatien.

  Weiter. Sie müssen mich Wohnung komplett geben.

  Schon 1 Jahre sie manipulieren.
  Obwohl sie wissen alles.

  Sei am Morgen tot ⚰️

 • Nie vergessen Hamburg ! 🚁🚨🇧🇦💀🧨🔫🧿📿🧨🪓🔪⛓🩻🪬🔮🧿💊🩺🦠🧬🩸💉🩻🕳🛁🪠🧹

  2021-2022 –

  Auch mich.

 • Sie machen und bauen Kinder in Kommunisten.
  Bauen von ihnen schlechte.

  Sie bauen Kinder und sexuelle Ihnen vergewaltigen. Sie haben eigene Idioten wegen Böses. Politikern senden an mich Menschen, dass sie missbrauchen mich, foltern oder toten.

  Ich hatte min. 100 Versuche von Mord und jeden Tag so.

  Das sind SPD und IS.

  + balije aus BiH.

  Danke
  Milan Budimir

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.