Svi oni koji su već dugo u politici, vrijeme je da se polako pripreme da rade neki drugi posao

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je jučer u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” da je sve gotovo kada je u pitanju dogovor o formiranju vlasti sa strankama okupljenim oko osmorke, čime je stavljena točka na trakavicu koga će ova stranka izabrati za partnera.

Rekao je kako je dogovor postignut, što je obznanila i osmorka, i da će sve biti potpisano u idućim danima. To znači da je SDA, definitivno, opozicija u FBiH i na državnoj razini.

-Mi smo sjeli prije dvadesetak dana i napravili matematičke politike, da vidimo imamo li dovoljno kapaciteta za obnašanje izvršne i zakonodavne vlasti. A onda smo krenuli u izradu tog nacrta, ja bih rekao, osnova jednog političkog djelovanja za sve one koji će obnašati vlast uime nas i to se, evo, privelo kraju – rekao je Čović.

Tvrdi da će danas sjesti sa suradnicima, jer nije bio ovih dana u Mostaru, kako bi se pripremila forma samog potpisivanja, kako bi se već 1. prosinca imenovali kolegiji oba doma naroda, i Federacije i BiH, i time pokazali da, „sukladno izbornim rokovima, idemo u implementaciju izvršne vlasti“.

-Mislim da smo napravili dobar korak da promijenimo odnose u BiH i način suradnje. Još nismo uopće razgovarali o pozicijama. Sada želimo jasan okvir za zajedničko djelovanje u iduće četiri godine. Čim se to potpiše, onda idemo na idući korak, tko bi obnašao koje dužnosti kada su u pitanju ovi partneri – kazao je Čović.

Pojasnio je zašto je ustvari odlučio ići u formiranje vlasti s osmorkom, a ne sa SDA, strankom koja je za HDZ bila nezaobilazan čimbenik u formiranju vlasti kada je u pitanju bošnjačka strana.

Naša je želja da napravimo jedno osvježenje. Ja sam čitavu kampanju koja je vođena u posljednjih sedam-osam mjeseci i formalno pred kampanju govorio kako ćemo unutar HDZ-a napraviti značajne promjene u smislu kadroviranja, odnosa. Svi oni koji su već dugo u politici, vrijeme je da se polako pripreme da rade neki drugi posao, a, kada to treba provesti, treba ti onda i druga strana. Kada smo razgovarali na nižim razinama, a razgovarali smo sa svim političkim opcijama i unutar hrvatskog naroda kroz HNS, ali i s ostalima, ono što smo željeli, željeli smo da imamo legitimno predstavljanje i to je osnova svega, ja bih kazao, u odabiru – istaknuo je Čović.

Ovaj put element je bitno promijenjen, kako je dodao, nametanjem rješenja Izbornog zakona od visokog predstavnika Christiana Schmidta kada je u pitanju Dom naroda FBiH.

-Mi sad imamo 80 predstavnika Doma naroda Federacije, tako da natpolovičnu većinu čini 41 predstavnik minimalno. I to je onda bilo pitanje tko to može napraviti s kim i kako. Kada smo to zbrajali, procijenili smo, barem na razini FBiH, da je to tako, a onda prema odnosu Federacije, željeli smo gledati niže, odnosno više razine. Evo, to je ta prevaga – rekao je Čović.

Čović kaže da je HDZ sa SDA radio vrlo dugo i da je nestalo povjerenje.

-Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu, i na razini Vijeća ministara i na razini Federacije. Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima, ili negledanju na isti način na politički život u BiH. Jedna posebna stvar je bila što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo. Ja sam stalno govorio da moramo napraviti taj odnos, graditi međusobno povjerenje – istaknuo je Čović.

Lider HDZ-a, kako kaže, tražio je da se stave na sto svi problemi između dvije stranke i da se promijene potpuno neke stvari kako bismo dobili europski status.

– A to onda znači radikalne reforme koje treba provesti. Imali smo vlast na razini BiH koja je četiri godine bila u zastoju. Mnogo toga nije funkcioniralo. Puno je tu nekih nepovjerenja, oko SIP-a… Znate šta je bilo tu sve. Čak i u samoj kampanji jezik koji je koristio naš partner. Jednostavno, nije bilo pružene ruke i procjena je da treba pokušati na drugačiji način voditi politiku u BiH i to je razlog zašto s drugim partnerima formiramo vlast – kazao je Čović.

Na pitanje je li razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, je li bilo poziva od lidera SDA da sjednu, razgovaraju, Čović je odgovorio:

-Nisam razgovarao osobno s gospodinom Izetbegovićem. Bilo je poziva i dopisa s te strane. Na drugim razinama je rađeno unutar stranaka, ali ja osobno nisam se ni sastajao ni razgovarao s Izetbegovićem.

Čović je mišljenja da je važno prvo potpisati program, vidjeti šta treba doraditi, a tek onda ide druga faza, to su kadrovska rješenja i imenovanja.

Uvjeren je da nema razloga da nemamo ni Vladu FBiH ni Vijeće ministara do kraja godine.

-Mi moramo stabilizirati, ne samo političke nego i socijalne i ekonomske i sve druge prilike u zemlji. Potrebna nam je pravna država, nastavak puta ka EU integracijama. I na tome moramo raditi svi zajedno – istaknuo je.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.