Tegeltija: Pandemija ne može ekonomski uništiti BiH

Pretprodaja stanova Posušje
Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da pandemija koronavirusa ne može ekonomski uništiti BiH, ali će zbog njenih negativnih posljedica gospodarstvo imati određenih problema.

Covid može ugroziti na neki način javni sektor sa stanovišta javnih financija tako da će vjerojatno doći do povećanja javnog duga i slično, ali to su stvari koje će društvo, kada se riješi zdravstvena situacija, sanirati, istaknuo je Tegeltija.

On je rekao da pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH nije tako veliki kako se očekivalo na početku pojave koronavirusa i da je strktura BDP-a u BiH u odnosu na neke druge zemlje posebna.

Nemamo nijednu granu od koje u velikoj mjeri ovisi BDP, kao što je recimo turizam u nekim drugim zemljama, dodao je Tegeltija.

Naglasio je kako je jedan broj tvrtki ušao u proces reprogramiranja svojih obveza i da su išle u novo zaduživanje za nabavku repromaterijala uz garancije vlada, što im je osiguralo dodatni kapital. On je podsjetio na međunarodne stavove prema kojima su BiH i entiteti dobro reagirali na pojavu koronavirusa u zdravstvenom smislu, odnosno ekonomskom sektoru, što je rezultiralo time da parametri u vezi s brojem oboljelih, kao i stanja ekonomije, iako negativni, spadaju u bolje pokazatelje.

Govoreći o nabavci cjepiva protiv koronavirusa, Tegeltija je rekao kako su sve razine vlasti u BiH bile opredjeljene za globalni sustav nabavke COVAX, jer je to za zemlju veličine BiH najbolji i najefikasniji način.

Od prvog trenutka sve razine vlasti u BiH su znale kako se nabavlja cjepivo, koliko iznosi, kada se očekuje, tko plaća troškove skladištenja i tome slično, istaknuo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da se danas u svijetu cjepiva mogu dobiti na način da se to regulira međudržavnim sporazumom sa zemljama koji su proizvođači cjepiva, dodajući da to nije slučaj, jer cjepiva proizvode multinacionalne tvrtke koje su mnogo jače od pojedinih država u svijetu.

Tegeltija je naglasio kako je u BiH, uz sistem COVAX, prisutan još i sustav nabavke cjepiva protiv koronavirusa preko Europske unije i kroz direktnu nabavku, na kojoj su insistirali entiteti.

Obavili smo konzultacije i s Kinezima i s Rusima i jasno nam je rečeno kako je za prodaju cjepiva izvan Rusije zadužena određena intitucija, te da ih pojedinačno kontaktiramo. Iz kineskog veleposlanstva nam je također rečeno koja je tvrtka ovlaštena prodati cjepiva na području BiH i imali smo zahtjeve entiteta za određenim količinama tih cjepiva, rekao je Tegeltija za RTRS.

On je naveo da entitetska ministarstva zdravlja mogu preuzeti takve obveze, jer vrše direktne kontakte i plaćaju, dodajući da će se iz tog direktnog kontakta dobiti cjepiva Pfizer.

Tegeltija je podsjetio kako entiteti plaćaju nabavke cjepiva iz sustava COVAX, podsjetivši da Republici Srpskoj pripada oko 400.000 cjepiva, FBiH 800.000, a 32.000 Brčko distriktu, za što su, kako je naveo, entiteti i Brčko distrikt uplatili iznos. Prema njegovim rječima, Vijeće ministara je preuzelo obvezu plaćanja špeditera i troškova skladištenja, za što je novac osiguran.

Podsjetio je kako dogovor s EU podrazumijeva nabavku 900.000 cjepiva, te da će se sredstva iz IPA fonda namijenjena za BiH preusmjeriti za tu nabavku, dok će troškove kao što su osiguranje prijevoza, hladnog lanca i slično snositi Vijeće ministara.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.