Tehnička škola u Sisku ponudit će novi smjer – tehničar za videoigre!

Nova generacija osmaša uskoro će odlučivati o upisu u srednju školu. Prva u Hrvatskoj, Tehnička škola u Sisku ponudit će novi, dugoočekivani smjer – tehničar za videoigre. To je korak više u projektu pretvaranja Sisačko-moslavačke županije u središte industrije videoigara u Hrvatskoj.

Prvi razred tehničara za videoigre u Hrvatskoj, njih 24, školovat će se od rujna u toj školi, čiji nam ravnatelj Davor Malović objašnjava kako bi učenici trebali moći samostalno napraviti video igricu – sa svim ostalim što to podrazumijeva. Neki su ga ravnatelji, kaže, već zvali da im proslijedi program kako bi vidjeli o čemu se radi.

Program su pomogli napisati stručnjaci koji iz prve ruke znaju što industriji videoigara treba. Cilj je, kaže Zvonimir Mikšić,  stručnjak za edukaciju, paralelno s propisanim općeobrazovnim programom ubaciti što više praktičnih znanja koje će školarci po završetku srednje škole moći odmah iskoristiti kao budući zaposlenici. To uključuje pisanje, marketing i ekonomiju, zapravo sve ono što obuhvaća gaming industrija. Učiti će i kako se probiti na tržištu i kako prodati svoju video igru.

O takvom školskom programu mogli su samo sanjati mladi poduzetnici, autori videoigara koji  su se educirali preko Sisačke razvojne agencije, a prostor za rad dobili su u poduzetničkom inkubatoru u Novskoj. 

Velika je ovo prilika za nove generacije, ističu. Jurica Mišković, vlasnik obrta za razvoj videoigara, upozorava kako je riječ o ozbiljnom poslu u kojemu se može zaraditi novac – i u malim i velikim projektima.

Podaci pokazuju da u Hrvatskoj industrija videoigara zarađuje 400 milijuna kuna godišnje i neprestano raste, pa su u Sisačko-moslavačkoj županiji odlučili postati središtem te industrije u zemlji.

-Ja sam dovoljno hrabar da mogu reći da ćemo imati više game developera zaposlenih u našoj županiji nego što sad imaju najveće tvrtke, rafinerija, petrokemija! – poručuje Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.

Najprije su educirali najmlađe – u vrtić je uveden besplatan program ranog učenja engleskog jezika, a tabletima se odgovorno koriste. Novi srednjoškolski program tehničara za videoigre zaokružuje projekt i nudi županiji, uvjereni su, novu perspektivu u svijetu koji mladi već dobro poznaju.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.