Treća na listi dobila posao: Istražuje se upošljavanje u širokobriješkoj školi

Ne bih vam odgovarao na ta pitanja, imam pravo na to, kazao je v.d. ravnatelja Druge osnovne škole u Širokom Brijegu na upit o navodnom nezakonitom zapošljavanju u ovoj školi kada je prilikom izbora nastavnika, umjesto najbolje rangiranih uposlena osoba koja je bila treća na popisu po broju bodova.

Naime, na e-mail portala Bljesak.info stiglo je pismo koje su potpisali “nastavnici” a koji se žale na nezakonito zapošljavanje putem javnog natječaja.

Kako tvrde u pismu, u mjesecu kolovozu ove godine raspisan je natječaj za prijem djelatnika u kojem je ”više dvopredmetnih natječaja, iako je natječaj samo za jedan predmet”.

Tako se npr., za učitelja informatike tražio smjer geografija i informatika. Da je osoba kojoj je ovo namješteno završila tečaj šivanja vjerojatno bi i to stajalo u uvjetima za učitelja informatike. Iako su sve posložili kako im odgovara te je samo falilo ime i prezime osoba kojima se ovo namješta, na natječaj za učitelja povijesti za koji je tražen smjer povijest i geografija – prijavile su se čak dvije osobe koje su nakon bodovanja imale skoro 40 bodova više od trećerangirane kandidatkinje, navedeno je u pismu.

No, na kraju je odlukom Povjerenstva škole odlučeno da se primi kandidatkinja koja je imala 56 bodova, u odnosu na prve dvije kandidatkinje koje su imali po 93.20 i 91.60 bodova.

O ovom slučaju je upoznata i županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH – Ružica Mikulić. Ona je kazala, kako trenutno ne može ništa ”komentirati niti prejudicirati”.

Znam da je postupak u tijeku i da će prosvjetna inspektorica odraditi svoj posao. Kad ona završi, ja tek onda mogu komentirati a njezin zadatak je da provjeri zakonitost svega što je vezano za natječaj, između ostalog i za taj slučaj. Ne bih prejudicirala ništa sada, izjavila je Mikulić.

V.d. ravnatelja Druge osnovne škole – Miljenko Galić je u telefonskom razgovoru kazao i ”zašto bi uopće odgovaro na pitanja u vezi javnog natječaja na kojem je primljena trećerangirana osoba – koja za razliku od prvoragnirane ima skoro pola manje bodova.” Za njega očito tu nema ništa sporno.

Odluka je donesena od strane Povjerenstva škole i to je to, kazao je Galić.

Na pitanje tko se nalazi u Povjerenstvu – odgovorio je da ”ne zna”.

Nastavnici pak u pismu pišu i kako je ”gradonačelnik Miro Kraljević u Povjerenstvo posjeo svoje poslušnike Peru Kožula i Vilsona Crnjca, koji se osobito dokazao tako što je dobio negativno mišljenje Revizije za rad Zavoda za zdravstveno osiguranje”.

Navode i da je zahvaljujući tom Povjerenstvu na ovom natječaju primljena trećerangirana kandidatkinja.

Tako je mlada dama koja se javno hvalila kako se upisala u HDZ i da joj je gradonačelnik obećao posao postala učiteljicom povijesti, napisali su ogorčeni nastavnici, izražavajući nadu da će ‘‘pravosudne institucije konačno početi kažnjavati ovakve sramotne i nezakonite postupke, te da će ministri konačno postupati po zakonu, a ne po naredbama lokalnih šerifa”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.