Tri zemlje podnijele zajedničku kandidaturu za SP 2030. godine

Marokanski kralj Mohammed VI objavio je u utorak zajedničku kandidaturu Maroka, Španjolske i Portugala za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine.

Objavljujem pred vašom skupštinom da je Kraljevina Maroko odlučila, sa Španjolskom i Portugalom, podnijeti zajedničku kandidaturu za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, rekao je marokanski kralj u prigodnoj poruci koju je pročitao ministar nacionalnog obrazovanja, predškolskog odgoja i sporta Chakib Benmoussa u Kigaliju, gdje će FIFA u četvrtak imati svoj 73. Kongres.

Ova zajednička kandidatura, bez presedana u povijesti nogometa, bit će spoj između Afrike i Europe, između sjevera i juga Mediterana, te između afričkog, arapskog i euro-mediteranskog svijeta, istaknuo je suveren u poruci, prenosi Hina.

Maroko se u prošlosti nekoliko puta kandidirao za domaćina Svjetskog prvenstva, a najbliži je bio organizaciji turnira 2010. kada je izgubio od Južne Afrike. Ovo je druga službena kandidatura za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. nakon što su to početkom veljače zajednički učinili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Četiri južnoameričke zemlje su pozvale da se turnir vrati “tamo gdje je nogomet rođen”, 100 godina nakon što je prvo Svjetsko prvenstvo održano u Montevideu. Nagađa se kako bi se u utrku za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godnine mogli zajedno uključiti i Egipat, Grčka, te Saudijska Arabija.

Iduće Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi sa 48 reprezentacija.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.