Turkmenski predsjednik i vojska snimljeni u odori s obrisom Hrvatske!

Hrvatska vojska deset godina koristi digitalnu maskirnu odoru s obrisima površine Republike Hrvatske. Odora s obrisima RH napravljena je za sva tri roda HV-a, a nju i šaru prije deset godina razvila je tvrtka Kroko te sva prava predala Ministarstvu obrane.

Iako se činilo kako Hrvatska vojska ima jedinstvenu šaru, tome nije tako.

Naime, pustinjsku maskirnu odoru s obrisima površine RH ima i vojska Turkmenistana. Potvrđuju to i fotografije na kojima je Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik Turkmenistana, vrhovni zapovjednik turkmenistanske vojske s činom generala armije, odjeven u “hrvatsku vojnu maskirnu odoru” okružen svojim vojnicima koji su također odjeveni u odore s istim uzorkom.

Zagreb, 300813.
Danas je u vojarni Pleso odrzan svecani ispracaj 22. hrvatskog kontigenta u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu. U 22. kontigentu ispraceno je 154 pripadnika Oruzanih snaga RH, od cega 9 zena, te 22 pripadnika Oruzanih snaga Crne Gore. Zapovjednik kontigenta je brigadir Jozo Matkovic, a u Afganistan odlaze u nedjelju.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markicevic / CROPIX  

Različit kroj

Pregledom fotografija turkmenistanske vojske utvrdili smo kako je jedino pustinjska odora s tom šarom. Na fotografijama je vidljivo da je odora turkmenistanske vojske u odnosu na onu Hrvatske vojske malo drukčijeg kroja.

Primjerice, džepovi su drukčije postavljeni, što bi moglo značiti da je Turkmenistanu prodana samo tkanina ili je odora šivana po njihovoj narudžbi. Iako je neobično da jedna država svoju vojsku odijeva u odoru koja promovira drugu državu, na prvu se učinilo kao odličan poslovni i marketinški potez domaće vojne industrije.

Kompletnu tkaninu za borbene odore, u zelenoj, plavoj i pustinjskoj varijanti proizvodi tvrtka Čateks iz Čakovca. U njihovoj web trgovini nudi se na prodaju “tkanina pustinja CROPAT”. Pojašnjava se da je riječ o “maskirnoj, digital camo tkanini pustinjske kamuflaže za izradu vojne odjeće”, uz napomenu da je riječ o ostacima tkanine (manji komadi) iz redovne proizvodnje za potrebe MORH-a.

Jedinstven uzorak

Na upit je li Čateks prodao tkaninu ili odore Turkmenistanu, kada i u kojoj količini, predsjednik Uprave tvrtke Davor Sabolić uputio nam je sljedeći odgovor.

“Tvrtka Čateks nije nikada imala poslovnu suradnju u Turkmenistanu, tako da nas ova vaša izjava iznenađuje. Vjerujte, i nas bi zanimalo kako je moguće da predsjednik Turkmenistana nosi hrvatsku odoru”. Saboliću smo poslali i fotografije turkmenistanskog predsjednika i njegovih vojnika u vojnoj odori s “hrvatskim uzorkom”.

Odgovorio nam je da mu prema fotografiji izgleda kako je riječ o CROPAT desert tkanini, dakle onoj koju proizvodi Čateks, ali da mu je teško to potvrditi sa stopostotnom sigurnošću na osnovu fotografije. Potvrdio nam je da Čateks jedini proizvodi tkaninu za borbenu odoru te je pojasnio da se tkanina “izvan RH ne smije koristiti jer se radi o službenoj šari za potrebe MORH-a”.

Iako Sabolić tvrdi kako se tkanina ne smije koristiti izvan RH, državna agencija RH ALAN za izvoz naoružanja i zaštitne opreme na svojim stranicama potencijalnim kupcima nudi odoru hrvatskog vojnika. Na web stranici agencije detaljno se pojašnjavaju detalji i svojstva odore, pa tako i digitalni print šare s geografskim oblikom RH. No prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, RH Alan nema ugovor s Turkmenistanom o prodaji tkanine ili kompletne vojne odore.

Stoga zasad ostaje nepoznato kako je turkmenistanska vojska došla do odora s hrvatskim obilježjima, tko im ju je prodao i odakle mu tkanina.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.