Tužiteljstvo BiH predložilo mjere zabrane za Mehmedagića i Debeveca

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji su uhićeni prije gotovo tri mjeseca zbog sumnje za zloupotrebu položaja i druga krivična djela.

– S obzirom na obavezu da se pritvor svede na najkraće vrijeme, Tužiteljstvo predlaže zamjenske mjere odnosno mjere zabrane u cilju uspješnog okončanja postupka – kazao je tužitelj Feđa Fejzagić.

Predložene su mjere kućnog pritvora, zabrana putovanja, kao i zabrana kontaktiranja sa osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

Fejzagić je rekao da, iako Tužiteljstvo u ranijim prijedlozima za pritvor nije navodilo opasnost od bjekstva, ne znači da ona ne postoji i da optuženi treba da predaju putne isprave. Tužitelj je napomenuo da Debevec ima i državljanstvo Španjolske kao i nekretnine u toj zemlji. Dodao je da i dalje postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

– Pokazana je sklonost osumnjičenih da utječu na svjedoke i prikrivanje dokaza… Osumnjičeni su i dalje motivirani da utječu na istragu – rekao je tužitelj, podsjetivši na postupke osumnjičenih iznesene na ranijim ročištima od 16. siječnja i 15. veljače.

On je rekao da u interesu istrage ne želi otkrivati radnje koje poduzima Tužiteljstvo.

Obrane se nisu protivile zabrani kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima, ali su istakle da su kućni pritvor i zabrana putovanja neosnovani.

Prema obrani Debevca, prije svega upitna je osnovana sumnja kao primarni uvjet za mjere. Odvjetnica Tatjana Savić kazala je da je Tužiteljstvo trebalo da dostavi dokaze o osnovanoj sumnji, odbacivši pojedine tvrdnje Tužiteljstva i napomenuvši da za jednu od točaka Sud već utvrdio da nema osnovane sumnje.

Savić je navela da bi osumnjičeni svakako bili pušteni iz pritvora 15. ožujka, koliko su mogli biti zadržani maksimalno. Ona je kazala da Tužiteljstvo u proteklom mjesecu nije poduzelo nijednu radnju i da ne želi da otkriva detalje istrage.

– Ako nećete da kažete sudu, onda ne možete ništa ni da tražite – kazala je Savić, dodajući da nema argumenata za određivanje najstrožih mjera.

Ona je navela da bi kućni pritvor onemogućio osnovno funkcioniranje Debevca zbog obiteljski i zdravstvenih razloga.

Mehmedagićev odvjetnik Nermin Mulalić je naveo da Tužiteljstvo nije navelo koje radnje planira poduzeti, kao ni okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Odbacio je mogućnost utjecaja na zaposlene u OSA-i.

– Koliko sam shvatio, OSA aktivno sudjeluje u ovoj istrazi, a Mehmedagić je umirovljenik – kazao je Mulalić.

Na pitanje suca Mirsada Strike koje bi mjere ograničavanja kretanja omogućile osnovno funkcioniranje osumnjičenih, Obrane su se izjasnile da je to područje Županije Sarajevo.

Tužitelj Fejzagić rekao je da se Tužiteljstvo kategorički protivi bilo kakvim blažim mjerama u ovakvom predmetu visoke korupcije. Odvjetnica Mirna Avdibegović je kazala da ne zna zbog čega je predmet visoke korupcije kad su propisane kazne do pet godina zatvora.

Debevec i Mehmedagić uhićeni su u 19. prosinca prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu utjecajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova.

Sudac Strika kazao je da će sutra biti donesena odluka po prijedlogu Tužiteljstva, javlja Detektor.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.