U BiH će nas posluživati i zgrade graditi radnici iz Bangladeša, Nepala, Indije…

Još prije tri godine u javnosti je kao bomba odjeknula vijest da je na gradilištu u Višegradu zaposleno 10 radnika iz Bangladeša

BiH je suočena sa sve većim odljevom radne snage u zemlje zapadne Europe, no, s druge strane, ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad.

Još prije tri godine u javnosti je kao bomba odjeknula vijest da je na gradilištu u Višegradu zaposleno 10 radnika iz Bangladeša.

Naime, 2019. tvrtka iz Zvornika, koja je gradila stambene zgrade u Višegradu, zbog nedostatka domaće radne snage dovela je radnike iz te daleke azijske zemlje.

Radne dozvole

U prošloj godini, u BiH je izdano 2638 radnih dozvola stranim državljanima iz Turske, Srbije, Albanije, Bangladeša, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Poslodavci u oba entiteta suočeni su s nedostatkom radne snage. S obzirom na to, traže proširenje ili potpuno ukidanje kvota za radne dozvole strancima. Poslodavci u RS-u procjenjuju da će u iduće tri do četiri godine u ovom entitetu raditi 50.000 stranih državljana. Ovaj je podatak iznenađujući jer je na evidencijama Zavoda za zapošljavanje više od 360.000 nezaposlenih. Najviše stranih državljana rade kao građevinci, ugostitelji, trgovci i zanatlije.

– RS nedostaje radne snage u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, a očekuje se dolazak radnika iz Bangladeša, Indije i Nepala na domaće tržište – rekao je za Srnu predsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a Saša Trivić. On je naglasio da će bh. kompanije na ovaj način imati priliku i ispitati tržište i naučiti kako raditi sa stranom radnom snagom. Trivić je naveo da je ranijim zahtjevom RS tražio 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, što je malo s obzirom na potrebe domaćeg tržišta. – Zavod za zapošljavanje povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. na 1400, a na godišnjoj razini bilo bi potrebno još 400 dozvola – dodao je. Poslodavci u RS-u poručuju da bi zapošljavanje 1400 stranaca u RS-u trebalo biti dovoljno do kraja godine.

– Ono što je sada već izvjesno jest da ćemo u posljednjem kvartalu ove godine razgovarati o povećanju broja radnih dozvola za strane državljane u idućoj godini – rekao je Glasu Srpske direktor Unije udruga poslodavaca RS-a Saša Aćić. Naglasio je da poslodavci u RS-u imigracijsku politiku vode odgovorno i planski.

– Vodimo računa o tome s kojih područja dolaze strani radnici te koje su starosne dobi i stručne spreme. To podrazumijeva da ciljano idemo na određena tržišta i da tu radnu snagu privlačimo u BiH. Naravno, u svoj priči stavljamo naglasak i na sigurnosni aspekt – kazao je Aćić. Podvukao je da sustav treba reagirati mnogo brže te da Vijeće ministara mora odluke o zapošljavanju stranaca donositi brže. – U suprotnom, generirat će se rad na crno stranaca na tržištu BiH – kazao je.

Izmjene zakona

Nedostatak radne snage u RS-u alarmirao je Vladu da po žurnom postupku uputi u NS RS-a prijedlog zakona o dopunama Zakona o zapošljavanju stranih državljana koji bi trebao ubrzati postupak zapošljavanja stranaca. Glavna izmjena odnosi se na izdavanje liječničke potvrde jer do sada RS nije priznavao potvrde zemalja iz kojih su dolazili. Prema novom zakonu, liječnička potvrda bit će odmah priznata, a nadležne institucije morat će u roku od 15 dana odlučiti jesu li ispunjeni svi uvjeti za dobivanje radne dozvole. 

1 komentar

  • krivo napisano, kod nas će raditi naši ljudi samo ako gazde nebudu drapali sve sebi, treba ljude platiti i bez brige si….

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.