U BiH ne postoji redovno cijepljenje protiv HPV-a

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa, smanjuje broj oboljelih za gotovo 90 posto.Svjetska zdravstvena organizacija period od idućih pet do 10 godina, proglasila je periodom globalne eliminacije raka grlića maternice jer je riječ o jednoj od bolesti koje se mogu prevenirati. Međutim, usprkos tim činjenicama, u Bosni i Hercegovini još nema redovitog cijepljenja protiv HPV-a, a podaci o broju oboljelih i umrlih žena su poražavajući.

U Bosni i Hercegovini godišnje oko 140 žena umre od raka grlića maternice. Oboli ih oko 550. To su poražavajući podaci, s obzirom na to da je pravovremenim otkrivanjem te bolesti izlječenje stopostotno, kažu liječnici.

DRAGAN SOLDO, liječnik ginekološke onkologije SKB Mostar

“Zato što mi imamo masu alata kojima raspolažemo gdje možemo detektirati tu bolest u ranom stadiju u kome s malim zahvatom možemo izliječiti tu bolest. Period od početnog stadija bolesti do razvoja karcinoma je negdje između sedam do 10 godina.Osim prevencije i cjepivo protiv HPV-a je sigurno i efikasno u borbi protiv ove bolesti”, kaže Soldo.

Međutim, cjepivo nije prisutno na tržištu BiH u slobodnoj prodaji. Nemamo ni redovito besplatno cijepljenje protiv HPV-a, jer nije u programu obavezne imunizacije. Postojale su inicijative 2019. godine u Republici Srpskoj i Sarajevskoj županiji, ali sve je stalo zbog pandemije. 

DRAGAN SOLDO, liječnik ginekološke onkologije SKB Mostar

“Na žalost, žene dolaze u stadijima bolesti koji su čak i neoperabilni, gdje mi možemo ponuditi samo terapiju zračenjem,što mi kažemo zapušteni slučajevi. Problem je što se dolaze žene sve mlađe životne dobi, žene generativne dobi koje još trebaju rađati, koje još nisu rađale.Od karcinoma vrata maternice ne bi smjela umrijeti nijedna žena, kaže Soldo. Samo dva puta da se obavi pregled u regenerativnom periodu, broj oboljelih od ove bolesti bi bio smanjen za 20 posto”.

Ističe kako u Bosni i Hercegovini treba što prije uvesti redovito cijepljenje protiv HPV virusa, jer su upravo time neke europske zemlje napravile revoluciju i gotovo iskorijenile karcinom grlića maternice. Za to vrijeme, u našoj zemlji svaki tjedan, od ove bolesti, u prosjeku umru tri žene, piše BHRT.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.