U BiH prvi put obilježen Dan muškaraca

Potreba za većim angažmanom na polju rodne ravnopravnosti i u borbi protiv rodno utemeljenog nasilja istaknuta je danas u Sarajevu na prvom obilježavanju Međunarodnog dana muškaraca u BiH, koji se u svijetu obilježava od 1999. godine.

Na konferenciji “Uloga muškaraca u ostvarivanju ravnopravnosti spolova”, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić izjavio je da je Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH jasno definiran jednak tretman za oba spola, te da je evidentno da muškarci nisu zastupljeni u nekim zanimanjima, poput odgajivača u vrtićima.

U bh. društvu na muškarce se gleda kao na stup obitelji, a žene bi se trebale baviti i kućnim poslovima i djecom, zbog čega danas trebamo poslati poruku da se ravnopravnost spolova odnosi na oba spola i da to trebamo uvažavati, izjavio je Lučić.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald navela je da u političkom životu BiH i u svijetu dominiraju muškarci, te da je važno da muškarci oslobode prostor za političarke jer su društva u kojim su žene na političkim funkcijama puno uspješnija.

Dodala je da i muškarci bivaju žrtve nasilja u vezi, koje često izbjegavaju prijaviti zbog stigmatizacije, što je neprihvatljivo i na šta društvo mora odgovoriti, piše Fena.ba

Važno je da se što više žena i muškaraca uključe u nastojanja za promjenu tradicionalnih rodnih uloga, borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i zauzmu se za veću ravnopravnost spolova, naglasila je Macdonald.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler rekao je da nas Međunarodni dan muškaraca podsjeća na činjenicu da su muškarci ključni saveznici u borbi za rodnu ravnopravnost i borbi protiv nasilja nad ženama.

Bilo da se radi o političarima, zakonodavcima, predstavnicima službi za provođenje zakona ili pravosuđa svi imamo svoju ulogu u uspostavljanju rodne ravnopravnosti u svim oblastima života i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, podcrtao je Aggeler.

Međunarodni dan muškaraca (19. studeni) se obilježava od 1999. godine u više od 60 zemalja svijeta. Njegov značaj se prvenstveno počiva na podizanju svijesti o značaju zaštite zdravlja muškaraca koji su, kao i žene, osnova zdrave obitelji i društva.

3 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.