U BiH sletio avion s 500.000 cjepiva za potrebe Federacije BiH

Iako je trebao jutros u 9 sati, zrakoplov ruske aviokompanije Sibirian Airlines sletio je u 12:45 sati na pistu sarajevskog aerodroma iz Novosibirskog. U kargo avionu za potrebe Federacije BiH stiglo je pola milijona kineskih Sinopharm cjepiva protiv koronavirusa.

Cjepiva su na aerodromu dočekali v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.

Ovom pošiljkom konačno će se moći krenuti sa masovnim cijepljenjem širom FBiH. Na nadležnim će sada biti veliki zadatak da brzo organizuju efikasan, siguran i jednostavan proces kako bi se izbjegle gužve.

Također zadatak će biti i promocija cjepiva, nešto što je zasigurno trebalo biti urađeno mnogo ranije, kako bi stanovništvo bilo motivirano za cjepivo.

Iako je već kolovoz i uveliko se očekuje četvrti val koronavirusa, ovo je prvi kontigent cjepiva koje je uspjela dogovoriti i nabaviti Vlada Federacije BiH direktno od proizvođača.

Sve do sada pristigla cjepiva su bile donacije drugih zemalja ili su doze stizale putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Treba reći da za tri dana za potrebe cijele BiH stiže donacija Austrije od 500.000 doza cjepiva AstraZenece, piše Klix.ba.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.