U Federaciji BiH dosad uništeno 700 tisuća doza cjepiva protiv korone jer im je istekao rok trajanja

Proces imunizacije protiv koronavirusa u Federaciji BiH je počeo u ožujku 2021. godine, a od tada do danas je aplicirano milion i 300 tisuća doza.

S druge strane, uništeno je njih skoro 700 tisuća, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Pandemija koronavirusa u znatnoj mjeri je usporena zbog procesa imunizacije širom svijeta, a koji je u Federaciji BiH službeno uspostavljen u ožujku 2021. godine.

Prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u tom bh. entitetu do danas je aplicirano milion i 300 tisuća doza cjepiva različitih proizvođača.

Međutim, kako vrijeme odmiče, zainteresiranost za imunizacijom je sve manja, a dozama cjepiva ističe rok upotrebe. Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kaže da je dosad uništio okvirno 700 tisuća doza, zbog isteka roka trajanja.

“Naš narod djeluje tako, da kada pandemija uspori odmah usporava i cjepljenje, a čim se ona poveća odmah dolazi i do veće zainteresiranosti. Međutim, važno je reći da su našem stanovništvu na raspolaganje stavljene i četvrte doze cjepiva koje su modificirane za omikron podtip virusa, a riječ je o proizvođačima Pfizer i Moderna”, kazao je Skočibušić.

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, ona je u našoj zemlji znatno slabijeg intenziteta, a manji brojevi novootkrivenih slučajeva zaraze bilježe se u svim županijama u Federaciji BiH.

Skočibušić je naveo da na apliciranje četvrte doze u županijske zavode za javno zdravstvo mogu otići osobe starije od 60 godina, imunokompromitirani pacijenti te oni koji imaju sniženu razinu imuniteta.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.