U Francuskoj spriječen teroristički napad

Francuska je spriječila teroristički čin i drži u pritvoru četvoricu osumnjičenika, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar unutarnjih poslova i policijski izvor.

Policijski izvor je kazao kako su četvorica osumnjičenika uhapšeni zbog sumnje da su kupili oružje “s ciljem izvršenja terorističkog akta”.

“Imali smo dovoljno dokaza koji su nas naveli da vjerujemo da je planiran veliki napad”, izjavio je u ponedjeljak novinarima ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner, prenosi Reuters.

Kancelarija francuskog državnog tužitelja priopćila je danas da je uhićeno nekoliko osoba, među kojima je i jedan maloljetnik, zbog sumnje da su pripremali više napada, između ostalog i na francuske službe sigurnosti.

Kancelarija je navela da je maloljetnik već hapšen 2017. godine kada je imao 15 godina i kada je pokušao da ode u Siriju da se pridruži tzv. Islamskoj državi.

Njega je sud za maloljetnike osudio na tri godine zatvora, ali mu je kazna umanjena za dvije godine.

Osumnjičeni su uhapšeni još u petak, u sklopu istrage pokrenute 1. februara zbog terorističke zavjere, ali nije preciziran broj ljudi koji je uhićen, prenosi AP.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.