U listopadu svečani blagoslov kapelice u Klobuku

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u četvrtak, 14. listopada, svečano će blagosloviti kapelicu u rodnoj kući časnog sluge Božjeg Petra Barbarića u Klobuku kod Ljubuškog, čime ovo mjesto postaje objedinjeno s njegovim posljednjim počivalištem u Travniku.

Mole mu se i muslimani

Veliki je to događaj vezan uz život tog mladića, čije se proglašenje blaženim očekuje. Tim više što je riječ o prvom blaženiku iz Hercegovine, koji je na poseban način povezao Hercegovinu s Bosnom.

Podsjetimo, unuk Petrova brata Stanko temeljito je obnovio Petrovu rodnu kuću, izgradio niz popratnih sadržaja, oplemenivši ovaj pitoreskan kraj i učinivši ga oazom spokoja i molitve, koje već godinama posjećuju mnogobrojni hodočasnici.

Nekoliko tjedana prije svoje smrti, u rujnu prošle godine, Stanko Barbarić, inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo i u Londonu, cjelokupno imanje darovao je travničkom sjemeništu, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako bi Petrovo rodno mjesto bilo zajednička uprava s onom u Travniku.

Travnički isusovci predvođeni rektorom sjemeništa i Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” don Željkom Marićem sa zahvalnošću su preuzeli ovaj izniman dar te ga namjeravaju pretvoriti u mjesto hodočašća i turističkih posjeta, ali i odmora, održavanja seminara i posebnih duhovnih programa.

U iznimnu ljepotu tog mjesta nedavno se uvjerio i papinski nuncij u Sarajevu nadbiskup Luigi Pezzuto, a kardinal Puljić ističe kako će nakon odlaska u mirovinu tu provoditi dio vremena.

Blagoslov kapelice te početak održavanja misnih slavlja za skoro Petrovo proglašenje blaženim svakog četvrtak u 18:00 sati odvija se u bratskom dogovoru s biskupom mostarsko-duvanjskim mons. Petrom Palićem i župnikom u Klobuku fra Robertom Jolićem, odnosno Hercegovačkom franjevačkom provincijom.

Pretvaranje ovog mjesta u zaseoku Šiljevište u novu destinaciju koja će biti otvorena vjernicima, ali i svim drugim posjetiteljima te ih obogaćivati svojim sadržajima i jedinstvenom pričom o mladiću ima potporu i Grada Ljubuškog, odnosno gradonačelnika Vedrana Markotića, koji Klobuk, odnosno Šiljevište vidi kao lokaciju od posebne važnosti, uz samostan svetog Ante na Humcu, vodopade Kravica i Koćuša, kulu hercega Stjepana te druge ljubuške znamenitosti.

Dodatnu pozornost hrvatske i bosanskohercegovačke javnosti Petar je privukao u proljeće 2015., kad je papa Franjo ovlastio Kongregaciju za proglašenje svetaca da objavi dekret o junačkim krepostima Petra Barbarića, novaka Družbe Isusove, koji je rođen u Klobuku u Hercegovini 19. svibnja 1874., a preminuo u Travniku u Bosni 15. travnja 1897. Od tada se Petra može zvati časni sluga Božji Petar Barbarić, što je zadnja stuba prije proglašenja blaženim.

Naime, Petar je u Klobuku živio do svoje petnaeste godine, školovao se, čuvao ovce i radio kao trgovački pomoćnik. Nakon što se odlučio na svećenički poziv, Petar je tiho povezao Hercegovinu s Bosnom, uputivši se na konju u daleki Travnik. Na to su očito su utjecali tradicionalni obiteljski odgoj, ali i travničko sjemenište.

Petrov otac Ante bio je subaša, upravitelj imanja turskog bega Kapetanovića, koji je stolovao u Vitini, tako da je Petar od svoga djetinjstva upoznavao muslimane i njihove običaje te stekao duboko poštovanje prema drugome i drugačijem. Kao što rekosmo, poznato je da su mu se, nakon smrti molitvama obraćali i muslimani travničkog kraja i da su neki od njih zadobili ozdravljenje.

Petar je još za kratkog života ostavio dubok trag među svojim kolegama, ali je nakon smrti postao uzor i inspiracija svima nama. To je čovjek koji istodobno i podjednako pripada i Hercegovini i Bosni.

U Travniku je njegov grob, a u Klobuku njegov spomen-dom. Danas se hodočasti i moli na ta oba Petrova mjesta. Iako je rođen daleke 1874., idealan nam je uzor i za vrijeme u kojem živimo.

Tim više kad znamo kako je njegova glavna krilatica bila “Od svih putova što vode u nebo meni se čini najkraćim, najlakšim i najpouzdanijim onaj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.