U tijeku radovi na Neretvi, uskoro stiže Hilton

U tijeku su radovi na hotelu Neretva svojevrsnom simbolu Grada Mostara koji bi trebao biti dio prestižnog hotelskog lanca Hilton. Nakon postavljanja skela, radnici su krenuli u akciju.

Berlinu je, podsjetimo, 15. svibnja kompanija Interšped Sarajevo, čiji je vlasnik Halim Zukić, inače, kupac Neretve, zaključila franšizni ugovor sa jednim od najvećih svjetskih lanaca hotela Hilton, a kojim je najavljeno otvaranje dva hotela u BiH – Hotel Neretva Mostar, Tapestry Collection by Hilton u Mostaru i Hampton by Hilton Sarajevo City Centre, koji će biti otvoreni najkasnije do 2026. godine.

Radovi su krenuli nakon skoro pet godina, kada je okončana druga faza u okviru koje je uz grube betonske i zidarske radove završena i krovna konstrukcija, izvijestio je Bljesak.info.

Kao i u prethodne dvije faze, radove će izvoditi poznata mostarska građevinska kompanija Građevinar Fajić, a kao i do sada, bit će izvođeni pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH budući da se hotel “Neretva” nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Kako je investitor u obavezi zadržati autentičnost objekta, Samid Sinanović, projekt menadžer je kazao da će eksterijer objekta u potpunosti biti izveden u skladu s projektnom dokumentacijom, na osnovu koje je i dano odobrenje za građenje.

Hotel ”Neretva” je izgrađen 1892. godine u specifičnom pseudomaurskom stilu koji je tada bio dominantan, a u ratu je velikim dijelom porušen.

U kontekstu očuvanja kulturno-povijesnog nasljeđa BiH, kao arhitekt mogu reći da je taj pseudomaurski stil i sve što nosi sa sobom i način na koji je realiziran u BiH svjetski unikat, bez obzira što širom svijeta postoje primjerci tog stila. Ali, nigdje nije tako uspješno realiziran i upotpunjen kao u BiH, kao jedan od bisera tog pravca arhitekture,  kazao je on ranije za Avaz.

Kada je riječ o unutrašnjosti objekta, Sinanović je kazao da će taj dio doživjeti određene izmjene, ali takve da se mogu svrstati u grupu onih koje su uvjetovane suvremenim tehnologijama. To je neophodno, uzevši u obzir činjenicu da je projektna dokumentacija urađena prije više od 10 godina.

Inače, “Neretva” će imati 80 sobanekoliko restorana, terasu, zatvoreni bazen, spa centar i druge vrhunske hotelske sadržaje.

Podsjetimo, prije 20 godina je tadašnji vlasnik VGT osiguranja iz Visokog od bivše općine Stari Grad-Mostar za 600.000 KM kupio hotel “Neretva”.

Punih šest godina je čekao neophodna odobrenja, a nakon izgradnje prve faze radova, gradilište je bilo skoro sedam godina zapušteno.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je rekao kako je dolazak Hiltona veliki dobitak za grad na Neretvi.

Sretni smo i zadovoljni da se ovo događa. Kad vidite vizit kartu kompanije koja dolazi shvaćate da je to jedan veliki svjetski brend, kompanija koja je među 100 najpoželjnijih i to je veliki dobitak za Mostar, za turizam, za promociju i vidljivost Mostara na svjetskoj karti turističkih destinacija, kazao je Kordić.

I predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić napominje kako dolazak Hiltona svrstava Mostar među top destinacije.

O Hiltonu ne treba posebno govoriti, isto kao i o našoj Neretvi za koju toliko čekamo da se konačno popravi i počne primati prve goste. I sada će ponovno biti simbol Mostara. Svi znate što znači Hilton u ugostiteljstvu i što će to značiti za Mostar, mi smo time, što se tiče turizma i hotelskih kapaciteta, top destinacija za sve probrane turiste, istaknuo je Marić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.