U VINJANIMA VELIKA DEVETNICA

Sveta Stolica objavila je 8. prosinca 2020. godine apostolsko pismo pape Franje „Patris corde“ (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom opće Crkve. Tim povodom od danas do 8. prosinca 2021. održat će se posebna Godina svetog Josipa uz koju su vezani posebni oprosti. 

Naša biskupija mostarsko – duvanjska je posvećena upravo svetom Josipu, a u njoj na poseban način posvećena je svetom Josipu župa hercegovački Vinjani. Upravo ovoj odluci Svete Stolice na poseban način se prilagodila i župa hercegovački Vinjani u Posušju. Blagdan svetoga Josipa, 19. ožujka župa Vinjani će dočekati s nešto više duhovnih priprema. Uz oproste koji će se podijeliti na samu svetkovinu svetoga Josipa, župa će se za blagdan svoga zaštitnika pripremati s dvije devetnice. Uz redovitu devetnicu devet dana prije svetoga Josipa, molit će se i velika devetnica: devet srijeda na čast svetoga Josipa koja započinje ove srijede 20. siječnja svetom misom i prigodnim pobožnostima u 18 sati u crkvi svetoga Josipa.

Sveti Josip zaštitnik je obitelji, napose očeva. „U ovim teškim vremenima pozivamo vas sve da se priključite molitvama za naše hrvatske obitelji“, poručio je župnik župe svetoga Josipa u Vinjanima don Joko Blažević.

150 obljetnica proglašenja svetog Josipa zaštitnikom opće Crkve

Ljubljeni otac, otac pun nježnosti, poslušni otac koji prihvaća; otac kojeg resi kreativna hrabrost, marljiv, uvijek u sjeni, tim riječima papa Franjo na nježan i dirljiv način opisuje svetog Josipa. Čini to u apostolskom pismu Patris corde objavljenom 8. prosinca prigodom 150. godišnjice proglašenja Marijina zaručnika zaštitnikom Katoličke crkve. Naime, blaženi Pio IX. odlukom Quemadmodum Deus, potpisanom 8. prosinca 1870., uresio je tim naslovom svetog Josipa. Kako bi se prikladno proslavilo tu obljetnicu, Papa je najavio, od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021., posebnu Godinu posvećenu Isusovu poočimu, piše portal nedjelja.ba.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.