U Vinjanima započele trodnevnice Svetom Josipu

Započele su trodnevnice svetom Josipu u župi Hercegovčki Vinjani. Svetu misu prve večeri trodnevnice, u ponedjeljak 16. ožujka, predmolio je fra Valentin Vukoja, župnik s Posuškog Graca. U on je u svojoj propodvijedi istaknuo razliku između riječi i broja. „Mi smo sljedbenici Riječi, a tama i zli predstavlja brojke…“, kazao je fra Valentin Vukoja. Pozvao je sve prisutne da se ne odmičemo od Riječi. Pozvao je i da nam u tome primjer bude sveti Josip koji iako prema zapisima nema nigdje njegovog govora, Riječ je živio do savršenstva.

Trodnevnice se nastavljaju svetom misom večeras (utorak, 17. ožujak) u 18 sati u župnoj crkvi svetog Josipa. Sveto misno slavlje predslavit će fra Petar Ljubičić, duhovni pomoćnik u Vitini. Misno slavlje će završiti klanjanjem Kristu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a onda će Presveto biti izloženo do ponoći.

U svakom punom satu bit će kratko razmatranje, litanije i blagoslov s Presvetim, kazao je za naš radio župnik župe Hercegovački Vinjani don Joko Blažević. Treća večer trodnevnice je u srijedu, 18. ožujka. Uočnica svetom Josipu već je tradicionalno posvećena molitvi za sve hrvatske branitelje Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Sveto misno slavlje započet će u 17.30 sati molitvom i odriješenjem za pokojne  kod spomenika braniteljima kraj kapelice svete Ane.

U 18 sati bit će blagoslov kipa svetog Josipa u crkvenom dvorištu. Pobožnost i svetu misu na uočnicu predslavit  će don Krešo Puljić, župnik župe svetog Tome na Bijelom brijegu u Mostaru. Na sam blagdan svetog Josipa, u četvrtak 19. ožujka, svečanu svetu misu u 11 sati će predslaviti maestro don Dragan Filipović, župnik Čapljine.

Za one koji na sam blagdan zbog radnih i drugih obaveza ne mogu doći na središnje misno slavlje, svete mise će se služiti u župnoj crkvi u 7 i 18 sati. Središnje sveto misno slavlje u 11 sati prenosit će i naša radijska postaja.

Sveti Josip Središnja je svetkovina u ožujku blagdan sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. Štoviše, i čitav je ožujak posvećen sv. Josipu kao njegov mjesec, kad na njega mislimo više no obično. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio zaštitnikom Hrvatske.

radioposusje.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.