Učenicima devetih razreda na raspolaganju je pored gimnazije i sedam zanimanja u SSŠ Posušje

Što nakon osnovne, pitanje je koje sada stoji nad glavom učenicima devetih razreda osnovnih škola.  Kada su u pitanju osnovci, njima koji planiraju ostati i srednju školu završiti u Posušju na raspolaganju stoji gimnazija, ali i sedam zanimanja u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju.

Prema riječima ravnatelja Srednje strukovne škole Posušje Marija Knezovića, od sedam zanimanja koje nudi ova škola, tri su trogodišnjeg trajanja, a četiri četverogodišnjeg trajanja. „Upisat ćemo sedam odjela ove godine. Ove godine u Srednju strukovne škole upisujemo u jedan razred konobare i kuhare, te u dva  razreda učenike koji se žele obrazovati za CNC operatere. To su trogodišnja zanimanja. Od četverogodišnjih nudimo zanimanja ekonomista, računalnih tehničara, elektrotehničara i farmaceta“ , kazao je za naš radio Mario Knezović, ravnatelj Srednje strukovne škole u Posušju.

Kada pak govorimo o zanimanjima na kojima je u Srednjoj strukovnoj školi vlada povećano zanimanje, onda je to prema riječima ravnatelja Knezovića obrazovanje za CNC operatera i elektrotehničara. „Veće zanimanje za to obrazovanje sigurno se može prepisati kvalitetnoj praksi koju škola pruža za ovo obrazovanje“, smatra Knezović.

Upravo na paktičnoj nastavi naglasak je u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju. Smjerovi strukovne škole koji su uvedeni zadnjih godina zadovoljavaju nastavni plan i program što se tiče prakse, ali iz škole ističu da praksu za svakih od ponuđenih smjerova obrazovanja žele dignuti na veću razinu. „Što se tiče praktičnog dijela nastave, naša škola je sigurno u našoj županiji škola koja ima najsadržajniju i najkonkretniju praktičnu nastavu“, kazao je Knezović.

U praktičnom djelu nastave svakako prednjači obrazovanje za CNC operatera koji praksu obavljaju u Tehnološkom parku koji je još prije nekoliko godina opremljen s četiri najmodernija CNC stroja za obradu metala i plastike kroz europski projekt COMPETE PLAMET. „Praksa  se za CNC operatere odvija u prvoj godini ovdje u školi. U drugoj i trećoj godini obrazovanja odlaze u Tehnološki park gdje su najmoderniji CNC strojevi za obradu plastike i metala koji su prije nekoliko godina dobiveni iz europskog fonda prekogranične suradnje Interreg IPA Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna gora“, kazao je Knezović. Što se tiče zanimanja konobara i kuhara, Knezović je istaknuo da škola posjeduje manju kuhinju u kojoj praktična znanja stječu kuhari. „Također, imamo dogovoreno s restoranima da i u njima naši učenici koji se obrazuju za konobara i kuhara odrađuju praksu i tu se usavršavaju“, kazao je Knezović. Ekonimisti pak više nemaju nekadašnju ljetnu praksu. „Mi imamo jedan Pisov školski program i dva sata praktične nastave tjedno. U dogovoru s ministarstvom, ta ljetna praktična nastava je izbačena, a sami smo u suradnji s našim partnerima kao što je tvrtka Weltplast, kupili taj softver“, istaknuo je ravnatelj Knezović. „Za računalne tehničare se praktična nastava odvija u školi odnosno u školskoj radionici, ali i u Tehnološkom parku na CNC strojevima. U školi sada posjedujemo jedan SolidWorks i SolidCam program za 3D crtanje, modeliranje kao i programiranje. Onaj prijašnji način crtanja ne koristimo, nego smo s ovim programima praksu modernizirali kupnjom najkorištenijeg programa u svijetu, tako da  naša djeca rade u programu u kojem rade i djeca u Londonu, Zagrebu, Beču, New Yorku…“, istaknuo je Knezović. Što se pak tiče elektrotehnike, ovo zanimanje je uvedeno prije dvije godine. „No, mi smo već nekim projektima nabavili dosta opreme za treći i četvrti razred praktičnog obrazovnja u ovoj struci. Riječ je o modernizaciji opreme kako bi mogli kvalitetnije i sadržajnije izdvoditi tu praktičnu nastavu“, kazao je ravnatelj Knezović. Dodao je i da se u obrazovanje za farmaceuta ove godine upisuje tek druga generacija. „Kod njih je zasad bio laboratorijski rad, ali i taj dio u dogovoru s našom farmaceutkinjom poboljšavamo i radimo  da uvjeti prakse budu što bolji i da zadovoljimo sve ono što je propisano nastavnim planom i programom“, kazao je Knezović.

Kako se danas jako puno govori o raskoraku između obrazovanja i potreba tržišta rada, tako Srednja strukovna škola Posušje pokušava pratiti potrebe tržišta rada. U prilog tome govori i činjenica da je ova škola zadnjih deset godina više puta uvodila u nastavni proces više različitih zanimanja, a izbacivala pak one za koje je tržište pokazalo da ih ima dosta, kao npr. frizera i medicinskih tehničara, piše radioposusje.ba.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.