Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

Ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin osudio je drastično povećanje seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje.

Žrtve su oba spola i svih dobnih skupina, rekao je Kostin za list njemačke medijske tvrtke Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje da ponize Ukrajince.

– U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i djecom, rekao je Kostin.

Ruski zapovjednici često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin.

Njegove izjave ne mogu se neovisno provjeriti.

Wenzel Michalski, čelnik njemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sustavan pristup nasilju kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela potkraj veljače.

– Zločini nad civilima dio su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini, rekao je Michalski za list Funke Media Group.

– Nasilna djela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje djeluju s posebnom brutalnošću još uvijek se poštuju, rekao je.

Prema ukrajinskom državnom odvjetništvu, od početka rata prije devet mjeseci u Ukrajini je ubijeno gotovo 8500 civila, uključujući 440 djece. Ranjeno je više od 11.000 civila.

3 komentara

  • Laz propaganda da li ima jos ponesto. Kako prije dva dana izjavi Svedanka sta sve rade sa ukrajinskim zenama po nekim Ev.zemljama. prevare ih i odvedu u javne kuce, pljackaju otimaju. Izbace ih iz stana pa zene sa djecom na ulice. Kolektivni smjestaji katastrofa. Kod nas su dosli bogati ukr.A na zapad im navodno daju pomoc pa su tamo otisli siyomasniji

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.