Ukrajina: “Svakim danom sve veća opasnost” za nuklearku Zaporižja

Opasnost za nuklearnu elektranu Zaporižja, na jugu Ukrajine, gdje se Kijev i Moskva više od tjedan dana međusobno optužuju za granatiranje, “svakim je danom sve veća”, istaknuo je gradonačelnik grada u kojemu je elektrana.

-Opasnost je svakim danom sve veća, rekao je u telefonskom razgovoru s AFP-om Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, osudivši “pravi pravcati nuklearni terorizam” Rusije koji se “u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama”.

-Nuklearnu elektranu se svakog dana i noći granatira iz okupiranih sela, dodao je, rekavši da je “situacija ozbiljna i da najviše zabrinjava što nema procesa deeskalacije”.

Enerhodar, kao i nuklearku Zaporižja, ruske snage su zauzele početkom ožujka. Dmitro Orlov, odan Kijevu, sklonio se u Zaporižja, veliki grad na tom području.

Po njegovim riječima granatiranje Enerhodara je počelo u zadnja 24 sata, “što se ranije nije dogodilo” te je u nedjelju ubijen civil, 45-godišnji muškarac.

Nuklearka Zaporižja na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se dvije strane međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti. U subotu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je “rusku ucjenu” elektranom.

5 komentara

 • To su dogovorili Scholz i Putin. Prave se blesavi. Govna.

  A Posušje otišlo u sotone.
  Di je čovik? Komunjare sve izokrenule naopako. Ne kleči se više u crkvi.
  Lažnjaci većinom.

  Bezobrazni ste. Ja sam i dalje Posušak.
  Drugi nisu ni Hrvati.

 • Posušje – Hrvatska.

  Pa vi diplite da je drugačije.

  Imate zemlju. Piromani junačine pakuju kofere. Preko Bospora molim. To je Hrvatska. Komunisti nemaju budućnost.

  Gradonačelnik i kompanija podmukla su ubojice. Neću da ih vidim doli. Odstojanje molim 55 m. Neka se gubi odmah u pakao.

 • Partizanine gubite se odatle. Zlikovci. Gdje god da ste. Vi ste izvori svega zla.
  Vi ste krivi za sve. Ostavite ljude da žive.
  Imate problem.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.