Upisi, nova natjecanja, TKD dom, Europski tjedan sporta: Donosimo novosti iz TKD kluba „Poskok“ Posušje

Taekwondo klub „Poskok“ iz Posušja s novom školskom godinom započinje i svoju novu godinu: kako upisa, tako i novih aktivnosti i kalendara natjecanja. Već oko 20 godina ovaj klub okuplja oko 120 djece godišnje. Za njima su brojna natjecanja i brojne medalje. Od početka rada kluba pa sve do danas, TKD klub „Poskok“ iz Posušja je pod vodstvom trenera i predsjednika kluba Petra Bobana. S njim smo u intervjuu za naš radio razgovarali o nedavno održanom Europskom prvenstvu seniora i kadeta održanom u Estoniji, zatim o upisima u klub, ali i o kalendaru natjecanja do kraja ove godine, te o Europskom tjednu sporta koji će klub održati u zadnjem tjednu rujna.

U tijeku su upisi u TKD klub Poskok Posušje

U tijeku su upisi u TKD klub, te nažalost, ili na sreću prema tiječima trenera Petra Bobana neće biti puno dostupnih mjesta. „Klub već sad ima oko 120 članova koji nastavljaju trenirati. Ovaj tjedan krećemo s taekwondo školom, taekwondo vrtićem ii taekwondo rekreacijom. Mi trenutno imamo 7 grupa, od toga su dvije natjecateljske u koji dolaze članovi iz drugih pet grupa. Tih pet grupa su otvorene za upise. Imamo TKD vrtić u koji se mogu upisati djeca od 4 do 6 godine. U toj grupi u biti i nemamo pravi taekwondo. Tu djeca uče motoričke igre, poligone, uče se slušati, ponašati i općenito razvijati se. Riječ je o programu koji je prilagođen za taj uzrast. Tu je istaknut i faktor socijalizacije pogotovo za onu djecu koja ne idu u redovite programe vrtića. Mi ovaj program s vrtićkom djecom imamo od 2009. godine, za nama je puno iskustva u radu s vrtićkom djecom, tako da je to doista jedan dobar program jer te grupe su nam uvijek pune. Vjerujem da je to rezultat dobrog rada,“ kazao je trener Boban.

Upisi su otvoreni i za TKD školu. „U TKD školu uključujemo djecu koja su prošla vrtić i onu koja se prvi put odluče uključiti u klub. To su djeca uzrasta od 6 ili 7 godina. U toj grupi malo ozbiljnije pristupamo treningu, imamo više taekwondoa. No, i dalje nastavljamo raditi na motoričkim aktivnostima gdje djeca u taekwondo razvijaju cijelo tijelo. Tu nam je također bitan faktor socijalizacije. Tako u grupama imamo podjednak broj dječaka i djevojčica koji treniraju u istim uvijetima bez puno razlike. To je također prema programu jedna dobra stvar u odgoju djece“, kazao je trener Boban. Dodao je da je jedna grupa školaraca već popunjena, te da ima još nekoliko mjesta. Istaknuo je da je termin treninga u ovoj grupi prilagođen školskim obavezama, pogotovo one djece koja ne žive u užem području Posušja.

Treći program u Taewondo klubu Poskok Posušje je program rekreacije u koji mogu upiasti svi oni koji su stariji od 15 godina. „To su oni koji se ne planiraju natjecati. Mi smo stavili da je to grupa od 15 godina pa nadalje, mada primamo i mlađe. Oni imaju priliku trenirati, naučiti neke tehnike taekwondoa, ali i ako žele polagati za pojase, možda i natjecati se u formamam koje nemaju fizičkog kontakta. Tu su i tehnike samoobrane. U toj grupi imamo nekoliko članova koji dosada nisu imali dodira s taekwondom, ali najviše nekih naših starih članova koji se više ne natječu, ali bi htjeli ostati u nekom kontaktu s taekwondom“, kazao je Boban. Termini za ove treninge su ponedjeljkom, srijedom i petkom od 20.30 do 21.30 sati, kazao je trener Boban.

Kalendar natjecanja

Pred članovima Taekwondo kluba Poskok je vrijeme intezivnih treninga i natjecanja, kako domaćih tako i međunarodnih. Zbog covid situacije neka natjecanja koja se inače održavaju u prvom djelu godine su odgođena za drugi dio ove godine, tako da je pred članovima TKD kluba Poskok gust raspored natjecanja na koja su se uz malu pauzu tijekom ljeta intezivno pripremali. „Sada nas očekuje KUP BiH i prvenstvo Federacije. Kup je na rasporedu ovaj vikend, 11. rujna u Visokom, a prvenstvo Federacije idući vikend 18. rujna. Nastupit će naši juniori i seniori. Ilija Jukić je aktualni juniorski prvak Bosne i Hercegovine i ova dva natjecanja su kriterijska za ulazak u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a onda i za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu koje će se održati u studenom u Sarajevu. Tako da tu polažemo dosta nada u uspješne borbe“, kazao je trener i predsjednik kluba Petar Boban. Također u nastavku sezone članove kluba očekuje nastup na Albanija OPEN u Tirani, zatim Monenegro OPEN u Crnoj Gori. „Oba ova natjecanja imaju status E1, odnosno G1 koja se boduju na svjetskoj rang listi za seniore, i europskoj rang listi za juniore i kadete. Mi ćemo nastojati nastupiti na tim prvenstvima, iako je pred nama puno faktora na koje ne možemo utjecati“, kazao je Boban. Od ostalih natjecanja, u listopadu naši taekwondoaši idu na Livno OPEN gdje će se natjecati veći broj posuških sportaša, zatim  E1, odnosno G1 turnir Croatia OPEN u Zagrebu, a godinu će zaključiti nastupom na Prvenstvu Herceg Bosne koje bi se trebalo održati u Mostaru, a na kojem posuški klub već dugo godina balansira na jednoj od tri prve pozicije najuspiješnijih klubova.

Europski dan sporta

TKD klub „Poskok“ Posušje jedan je od sedam klubova u cijeloj Bosni i Hercegovini koji je dobio sredstva za održavanje aktivnosti povodom Europskog tjedna sporta koji se ove godine održava od 23. do 30. rujna. Riječ je o sredstvima koja donira Europska komisija kroz različite sportske kolektive u svim europskim zemljama. Program Europske komisije nosi naziv „Be active“, a projekt kojim je aplicirao TKD klub Poskok iz Posušja nosi naziv „Taekwondo trening za zdraviji život“. „Mi smo jedan od dva kluba u našoj županiji koji je dobio ova sredstva i prošao u natječaju. Projekt smo pisali i aplicirali prije godinu dana, nedavno smo dobili povratnu informaciju da su nam sredstva odobrena. Sada je pred nama jako puno posla, pomažu nam članovi kluba, a u susret su nam izašli ravnatelji škola u kojima ćemo projekt realizirati. Kroz kratka predavanja, postavljene poligone u sportskim dvoranama, isprobavanje opreme pokušat ćemo djeci predstaviti osnovne značajke taekwondoa i animirati ih da se uključe u sport, a sve s ciljem zdravijeg i aktivnijeg života“, kazao je trener Boban.

Projekt će klub provoditi 27., 28. i 29. rujna u osnovnim školama u Posušju, Rakitnu i na Kočerinu. Iako kroz ovakve projekte, međunarodni faktori djele novac, ovaj put to nije slučaj. „Vrijedno u svemu ovome je što mi ne dobivamo novce, nego ćemo dobiti opremu koja nam nakon odrađenih prezentacija ostaje u trajnom vlasništvu. Riječ je o skupoj opremi koja će nam odlično doći u novim prostorijama“, kazao je trener Boban. Dodao je da su iznimno zadovoljni jer je projekt prošao, s obzirom da ovakve projekte nije lako dobiti.

Taekwondo dom

Od 2012. godine od kada je klub uselio u prostor ispod južne tribine stadiona, stalno se priča o eventualnom proširenju prostorija TKD doma u Posušju. „Prošle godine smo počeli malo intezivnije raditi na toj priči, potpisali smo s općinom Posušje ugovor o zakupu dodatnih prostorija na vrijeme od 20 godina. No, onda je došla korona i sve zaustavila. Početkom ove godine imali smo jednu akciju s roditeljima djece iz kluba i odradili smo jedan dio zidarskih radova. Do kraja ove godine planiramo uraditi ostatak zidarskih radova i zatvoriti prosor iotvorima. To nam je ujedno i najveća finacijska stavka. Novce koje dobivamo od županije i općine uglavnom koristimo za odlaske na natjecanja i opremanje dvorana, i ne uspijevamo uložiti u proširenje. Sada nam slijedi jedan težak dio, a to je dogovaranje sastanaka sa eventualnim sponzorima od kojih se nadamo da će nas prepoznati i pomoći klubu“, kazao je Boban. Dodao je  i da su ti otvori i jedna nužnost za već postojeće prostorije budući da su već nekoliko puta imali prokišnjavanje u postojeće prostorije. Nove prostorije za klub znače i nove članove, ali i kvalitetnije organiziranje treninga. „Nadamo se da će ova pozitivna atmosfera koja je u Posušju nastala oko nogometnog i košarkaškog kluba preliti se i na nas“

Europsko prvenstvo u Estoniji

Europsko prvenstvo u taekwondou ove godine u kolovozu se održalo u glavnom gradu Estonije, Tallinu. Održana su dva prvenstva za dva uzrasta: za uzrast seniora U21 i uzrast kadeta. TKD reprezentacija se predstavila s osam seniora i 16 kadeta, a kao trener u TKD savezu u Tallin je otputovao i Posušanin Petar Boban koji je jedan od trenera TKD reprezentcije Bosne i Hercegovine, no domaćih natjecatelja iz Posušja nije bilo. „Što se tiče naših posuških natjecatelja, ovaj put nažalost ih nije bilo. Našim taekwondoašicama Sari i Filipi je za dlaku izmaklo ovo prvenstvo jer su u borbama za plasman na prvenstvo u malo izgubile.  Međutim, ne treba žaliti za tim jer pred njima je još jako puno turnira i natjecanja“, kazao je Boban Za naš radio. No, istaknuo je da je iskustvo koje je on kao trener dobio putujući na europsko prvenstvo također vrijedno. „Bosna i Hercegovina je na ta dva prvenstva ostvarila 1 zlato u seniorima i 3 bronce u kadetima. Ja sam kao trener bio sa natjecateljem Nedžadom Husićem koji je Bosni i Hercegovini donio zlato. Ovakvo iskustvo za mene je trenutak gdje se kuje zanat, jer bez velikih natjecanja nema ni velikih rezultata. Ja vjerujem da će ovo iskustvo pomoći i našim natjecateljima iz Posušja na nekim budućim natjecanjimakoja uskoro stižu“, kazao je Boban za naš radio.

radioposusje.ba

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.