Ustavni sud pomnožio Sejdu Komšića s nulom

Ustavni sud Bosne i Hercegovine pomonožio je s nulom drugog bošnjačkog člana predsjedništva Željka Sejdu Komšića i odbio je njegov zahtjev kao i zahtjev Šefika Džaferovića kojim je tražena ocjena ustavnosti odredbi Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Kako stoji na stranici Suda BiH, ova odluka donesena je na današnjoj plenarnoj sjednici.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav FBiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, utvrdio da su amandmani i izmjene Izbornog zakona u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava BiH i članom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima”, stoji u obrazloženju.

Ova odluka će biti objavljena nakon što suci koji su najavili izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa člankom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH u izbornom danu, 2. listopada 2022. godine.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije probosanskih stranaka koji su rekli da se ovime ide direktno u korist HDZ-a, a zapravo se tek malo popravlja stanje koje su narušili visoki predstavnici prije Schmidta.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.