Vatrogasne službe u Hercegovini trebaju bolju opremu i više ljudi

Jesmo li izvukli pouku iz požara koji su bjesnili na širokom području Hercegovine? Jesmo li postali svjesni potrebe za poboljšanjem kapaciteta kojima raspolažu vatrogasne jedinice? Hoćemo li nespremni dočekati i iduće ljeto?Ovo su pitanja na koje odgovore očekuje bh. javnost, ali i sami vatrogasci.

„Mi smo ove godine, do sada, imali preko 800 intervencija. Do kraja godine ćemo sigurno prijeći broj od 1000!“, kaže Dragan Velagić zamjenik komandira mostarskih vatrogasaca.

Marinko Petrić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Mostara kaže da, kada je riječ o ovom dijelu države do početka 11. mjeseca nismo sigurni hoće li biti još požara na otvorenom prostoru. Sad, u ovom periodu, baziraju se na analizi požara.

A ono što smo vidjeli ovog, ali i prošlih ljeta, pokazuje da je vatrogascima potrebna pomoć. I u opremi i u ljudstvu.

„Grad Mostar pokušava na sve moguće načine da nekako poboljšamo taj vozni park. I evo nadam se da ćemo na kraju ovog tjedna dobiti tri nova vozila u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici. To se radi o cisternama“ navodi Velagić.

Susjedne zemlje raspolažu mnogo opremljenijim vatrogasnim jedinicama. Tamošnji vatrogasci prolaze redovne edukacije, kao i sistematske zdravstvene preglede.

„Trebalo je prije godinu dana da se izvrši sistematski pregled vatrogasaca, a nije izvršen. A mi smo u obavezi svako dvije godine da provjerimo zdravstveno stanje naših ljudi. Treba još neke dodatne opreme“ ističe Petrić.

Kada je riječ o opremi, čini se, mnogo toga nedostaje. Kao i ljudi.

„Nismo zadovoljni brojem vatrogasaca! Zato što je neko drugi radio našu procjenu ugroženosti i plan zaštite od požara. Nije struka radila, nego je neko drugi radio, A taj „neko drugi“ će se naći u ovoj priči!“ kaže Marinko Petrić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Mostara.

A vatrogasna priča se nastavlja. U vremenu pred nama oni će, kažu nam iz prijašnjeg iskustva, imati tehničkih intervencija, od rješavanja poteškoća kada se blokiraju vrata stanova i kuća, preko pomoći tijekom poplava ili potresa, do spašavanja ljudi u prometnim nesrećama, piše Federalna.ba.

Video pogledajte OVDJE.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.