[VIDEO] Ansambl LADO svoj 70. rođendan obilježili nastupom u Posušju

Ovogodišnji program nosi naziv „Neka sjaji sunce svima“ kojim LADO ove godine obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja.

Općina Posušje je večeras bila domaćin jednog velikog kulturnog spektakla. Naime, radi se o cjelovečernjem koncertu Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Koncert se održao u Gradskoj športskoj dvorani u sklopu velike kulturno-zabavne i športske manifestacije “Posuško lito” 2019. – prenosi vrisak.info

Posušje je tako postalo kulturno središte ne samo Hercegovine nego i mnogo šireg okruženja. Program su činili folklorni običaji Hrvata: Bosne i Hercegovine, Bunjevačkih Hrvata – Vojvodina, Gradiščanskih Hrvata – Austrija, Moliških Hrvata – Italija, Hrvata Boke Kotorske – Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha – Mađarska te ostalih Hrvata u dijaspori.

„Neka sjaji sunce svima“ uz Ansambl LADO

Ansambl LADO je pripremio dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Program je sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu.

„Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu. Stoga upravo njima Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO posvećuje svoju rođendansku, sedamdesetu sezonu djelovanja“, ističe umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan te napominje kako sam naziv programa poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura.

Više od 5000 nastupa

U 70 godina postojanja, iza Ansambla LADO je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

Publika je uz vrhunske izvedbe više od pedesetero umjetnika Ansambla LADO, imala prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnog ruha, koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Vrisak.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.