VIDEO | Damir Vican: Izvozimo i do 90 posto proizvodnje i pokrivamo gotovo cijelu EU

U podcastu “Imam ideju” portala Bljesak.info ugostili smo gospodina Damira Vicana, osnivača i vlasnika tvrtke MIVIKO d.o.o. iz Posušja. Ova tvrtka bavi se proizvodnjom električnih vodova i kabela, osnovana je 2008. godine, a 2011. pustila je u rad suvremenu, tehnološki najmoderniju tvornicu za proizvodnju. Gospodin Vican također je predsjednik poduzetničke udruge Gospodarstvenici Posušje, a privatnim biznisom bavi se od najranije mladosti.

“Prvo sam početkom 90-tih osnovao tvrtku ‘Vican Trade’, a moja ideja bila je da se bavim trgovinom i transportom, ali zbog rata nije se moglo funkcionirati, a nakon završetka rata već sam se pripremao za novi biznis. Već 1998. godine smo se proširili, a tada sam dobio ideju da se počnem baviti proizvodnjom”, kaže naš gost na početku razgovora, obrazlažući u nastavku sami razvoj i rezultate vlastitih ideja i zamisli.

Tvrtka MIVIKO danas izvozi više od 85 posto svojih proizvoda, a radi se o skupim, burzovnim robama. Vrijednost gotovih proizvoda na godišnjoj razini danas je oko 100 milijuna eura, a izvoze se ponajviše u države Europske unije. U razgovoru ćete čuti i zanimljivu priču oko nastanka udruge Gospodarstvenici Posušja i njezinom današnjem potencijalu, jer okuplja kompanije koje su nositelji gospodarskog razvitka općine. Dakako, kao predsjednik ove udruge, gospodin Vican se osvrnuo i na neke zajedničke probleme s kojima se realni sektor susreće te je dao nekoliko savjeta, smjernica i prijedloga kako gospodarsko okruženje učiniti boljim. Dotaknuli smo se i još nekih općih tema kao što su relativni nedostatak kvalificiranih radnika i kako ih školovati, odnosno osposobljavati za strukovna, ali i sva ostala moderna zanimanja.

Prednosti i nedostaci našeg društva u cilju bržeg razvitka gospodarstva, stimuliranja radno sposobnih ljudi da ne odlaze u druge zemlje, također je sastavnim dijelom ovo razgovora s iznimno zanimljivim gostom. “Sad imamo jedan veliki problem, a to je nedostatak kvalitetne radne snage. U tom smislu mislim da bi Federacija morala brže reagirati, naročito u odnosu na doprinose, na obaveze prema zdravstvu, na poticaje i niz drugih stvari”, kaže gospodin Vican, podsjećajući time nadležne na ono što je posljednjih godina aktualno na planu promjene takozvanih fiskalnih, ali i drugih važnih zakona kojima bi se rasteretilo gospodarstvo.

Moto Damira Vicana je da vlasti ne trebaju izravno pomagati poduzetnike, ali im trebaju omogućiti poslovnu klimu koja će biti stimulativna, liberalna i poticajna. Uostalom, najbolje je pogledati i poslušati podcast u cijelosti, jer govori čovjek s velikim poduzetničkim iskustvom, impozantnim rezultatima i vizijama koje nude daljnje projekte i ogroman prostora za zapošljavanje kvalificiranih i moderno obrazovanih kadrova.

posušje.info

5 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.