Vinjani: Priprema za blagdan svete Ane i posjetu biskupa Palića

Župa hercegovački Vinjani ovih dana sprema se na dva velika slavlja: spomendan svete Ane, suzaštitnice župe, te posjete oca biskupa Petra Palića koji će blagosloviti novo sagrađene sakralne sadržaje u ovoj župi.

Proslava svete Ane

U hercegovačkim Vinjanima u nedjelju 17. Srpnja započele su devetnice na čast svete Ane. Mise devetnice se slave u 6 sati ujutro kako nedjeljom tako i svakim radnim danom. „Mise devetnice su iznimno posvećene. Oko 300 ljudi bude u župnoj crkvi sbako jutro. Misa je svečana, pjevana, posjećena. Svi koji budu na njoj stignu na svoje poslove u sedam sati. Sada ulazimo u trodnevnicu na koju pozivam sve da se priključe“, kazao je za naš radio don Joko Blažević, župnik župe svetoga Josipa u Vinjanima.

Sveta Ana se slavi u utorak 26. srpnja, a proslava počinje svetom misom uočnicom u ponedjeljak 25. srpnja u 19 sati. Misu uočnicu predslavit će fra Ivan Landeka mlađi, odgojitelj franjevačkih novaka na Humcu. Pri kraju ove svete mise bit će poseban blagoslov djece i trudnica.

Na svetkovinu svete Ane u utorak 26. srpnja svete mise slavit će se u 7 sati u župnoj crkvi, a od 10. 30 sati kreće procesija iz župne crkve svetog Josipa prema kapelici svete Ane na Rakića groblju gdje će se proslaviti svečana sveta misa koju će predmoliti katedralni župnik iz Mostara don Josip Galić. Također, navečer na sam blagdan svete Ane, slavit će se sveta misa u kapelici svete Ane u 19 sati, za one koji iz nekog razloga nisu mogli doći ranije. Ti svetu misu će predmoliti prošlogodišnji mladomisnik don Vinko Nenadić koji je prošle godine baš ovih dana u svojoj rodnoj župi kazao svoju mladu misu.

Dolazak biskupa Palića

Nevezano za proslavu svete Ane, u subotu 23. srpnja u 19 sati, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski monsinjor Petar Palić stiže u župu svetog Josipa u Vinjanima. Tom prilikom, biskup Palić će pod svečanom svetom misom koja će se održati u 19 sati na vanjskom oltaru župne crkve, blagosloviti taj isti oltar, zatim kip blaženog Alojzija Stepinca, te Lurdsku špilju. „Kip blaženog Alozija Stepinca napravljen je na poticaj oca, tadašnjeg biskupa Ratka Perića. Na taj poticaj sam mu predložio da uz tak kip bude i popis svih hrvatskih blaženika i svetaca. On je to odmah podržao. Tako da ispod križa kojemu je Stepinac služio, stojki Stepinčev lik kao simbol služenja Kristu, ali i kao onaj koji predvodi sve hrvatske blaženike i svece“, kazao je don Joko.

Iz župe u Vinjanima poručuju da ste svi dobro došli na sve ove svečanosti i proslave.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.