Visoke temperature: Djecu u autu ne ostavljati samu ni na kratko

Kompletna regija Balkana je danas pod crvenim meteo-alarmom, a živa u termometru je dosezala preko 41

Zbog ovih vrućina potrebno je voditi računa i o pravilnom ulasku i izlasku iz automobila i nikako ne ostavljati djecu i kućne ljubimce same u kolima – dovoljno je da ih ostavite samo na nekoliko minuta, a da temperatura u vozilu značajno poraste.

Smrtni slučajevi zabilježeni i kada je vani 17 stupnjeva

Istraživanja Sveučilišta Stanford i Središta za kontrolu bolesti iz Atlante pokazala su kako i tijekom relativno svježih, ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može doseći visinu opasnu po život. Zabilježeni su slučajevi kada su djeca u vozilima stradala od toplotnog udara i pri vanjskoj temperaturi od 17 stupnjeva. Pri vanjskoj temperaturi od 27 stupnjeva, što odgovara srednjoj maksimalnoj temperaturi zraka u našim gradovima tijekom najtoplijih ljetnjih mjeseci, temperatura u unutrašnjosti vozila za vrlo kratko vrijeme može dostići čak 55. Celzijeve skale – zamislite štose tek može dogoditi kada je vani 41 stupanj.

Uvijek zaključajte automobil

Vodite računa da vaš automobil uvijek držite zaključan, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih.

Provjerite zadnje sjedište

Uvijek provjerite zadnja sjedišta kada izlazite iz vozila – događa se da zbog mnogobrojnih obveza roditelji slučajno djecu zaborave u automobilu, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju. Tako je ove godine u Houstonu petogodišnji dječak preminuo jer su ga roditelji zaboravili, pripremajući rođendan drugog djeteta. Također, ukoliko netko drugi vozi vaše dijete, uvijek provjerite je li dijete stiglo sigurno na odredište.

Djeca su jako osjetljiva na vrućinu

Imajte na umu kako su djeca jako osjetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrijavaju, a tjelesna temperatura od 41,6 stupnjeva kod djeteta može biti fatalna. Imajte na umu posljedice koje vi i vaše dijete možete imati zbog boravka djeteta u pregrijanom vozilu – teško, čak i fatalno oštećenje njegovog zdravlja, a doživotno kajanje za vas.

Ne ostavljajte ljubimce čak ni sa spuštenim prozorom

Ljubimce nikada nemojte ostavljati u vozilu kada je vanjska temperatura iznad 21 stupnja, pa čak ni u hladu ili sa spuštenim prozorom. Psi i mačke se ne mogu znojiti kao ljudi i oni svoju tjelesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uvjetima kada je zrak u kolima vruć. Djecu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima, čak niti u hladu.

Što raditi ako dođe do toplinskog udara?

Ako posumnjate da dijete ima toplinski udar, odmah zovite hitnu pomoć  ili ga odvezite u bolnicu. Potrebno je skloniti dijete sa sunca – odvesti ga u hlad ili u rashlađenu prostoriju, skinuti suvišnu odjeću sa djeteta, rashladiti dijete umivanjem ili polivanjem hladnom vodom. Ukoliko ste u mogućnosti, preporučljivo je da ga okupate ili istuširate ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, pomaže i izlaganje strujanju zraka (npr. rashlađivanje ventilatorom). Ukoliko je svjesno, djetetu treba dati da pije rashlađene napitke. Ako još nije stigla stručna pomoć, zovite službu hitne pomoći za dalje instrukcije. Nakon oporavka od toplinskog udara, dijete je i tijekom sljedećih tjedana osjetljivo na visoke temperature. Najbolje je da izbjegava visoke temperature i tjelesnu aktivnost, sve dok ne dobije odobrenje od pedijatra.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.