Visoko izaslanstvo Federacije BiH u posjetu općini Posušje

Danas su u radnom posjetu općini Posušje boravili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar financija FBiH Toni Kraljević, te ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Vojin Mijatović – dopremijeri FBiH.

U zgradi Općine Posušje susreli su se s načelnikom Antom Begićem, predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Lončarom, savjetnikom načelnika za međunarodne odnose i diplomaciju Jozom Kolobarićem, ministrima u Vladi ŽZH, Zvonimirom Širićem i Dariom Sesarom, zastupnikom u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivicom Pavkovićem i savjetnikom predsjedateljice Vijeća Ministara Matom Lončarom.

Na sastanku su domaćini susreta upoznali visoko izaslanstvo s funkcioniranjem lokalne uprave, uz poseban naglasak na realizirane projekte iz područja prometne infrastrukture, vodoopskrbe i odvodnje, školstva, sporta, kulture. Razgovaralo se i o izazovima s kojima se Općina susreće, a koji dodatno opterećuju, odnosno otežavaju planiranje i izvedbu kapitalnih projekata. Ovom prigodom dana je snažna podrška aktivnostima vezanim uz daljnji razvoj općine Posušje, uz mišljenje kako je na tom putu potreban i angažman svih razina vlasti.

Načelnik Begić, u izjavi medijima, zahvalio se visokom izaslanstvu na dolasku, koje po prvi put u ovakvom sastavu posjećuje Posušje. Nadalje je rekao kako se jedna od tema sastanka odnosila na zaduženja za koja će se u narednom razdoblju zajedno s federalnom Vladom iznaći rješenja, a kojima bi se kasnije olakšala realizacija za Posušje bitnih projekata. Upitan o kojim projektima je riječ, načelnik je odgovorio kako ih ima nekoliko, a među najbitnijih je izgradnja kanalizacijske mreže.

Premijer Nikšić je izrazio zadovoljstvo današnjim posjetom Posušju, uz posebnu pohvalu vodstvu Općine za koje je rekao kako znaju što hoće i kako to realizirati. Također se složio s prethodnom izjavom načelnika, kako je komunalna infrastruktura, odnosno problem nepostojanja kanalizacijske mreže, problem koji obuhvaća šire područje. Najavio je zajednički nastup u procesu rješavanja, uz ocjenu kako je to idealan projekt koji bi se mogao financirati iz predpristupnih fondova Europske unije. Govoreći o financijskim obvezama koje koče razvojne projekte, Nikšić je rekao kako Posušje nije jedina općina s ovim izazovom te da će se ova problematika pokušati riješiti pripremom jednog posebnog zakona na federalnom nivou, kako bi se olakšali povrati kreditnih sredstava.

Današnji posjet je bio i prilika za razgovor o lokalnom gospodarstvu. Tako su gosti, ocjenjujući posuško gospodarstvo kao dobro i kvalitetno, predstavili projekte federalne Vlade kojima se izravno potpomagao njegov razvoj u FBiH, pa i u općini Posušje. Također je iznesen i jedan zanimljiv podatak vezan uz fiskalizaciju. Naime, po riječima premijera Nikšića, Posušje je, uzimajući u obzir broj stanovnika, prvo po sredstvima uplaćenim po fiskalnim računima u FBiH, što, kako je rekao, govori o ozbiljnosti pristupa lokalne administracije.

Gosti su ovaj susret u Posušju, zajedno s domaćinima, zaključili obilaskom Tehnološkog parka Posušje i Tvornice armaturnih mreža Femis.

12 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.