Von der Leyen: Zapadni Balkan želimo što prije u EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je sada ključni trenutak za postizanja dogovora između Srbije i Kosova i rješenje međusobnih pitanja jer je to vrlo važno za proces proširenja, ali i postizanja stabilnosti Europe.

Kazala je to Feni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu koji je organizirala Europska Redakcija (European Newsroom – ENR), naglašavajući da je rat u Ukrajini istaknuo stratešku važnost proširenja Europske unije.

Poznato vam je da želimo približiti naše zemlje partnere sa zapadnog Balkana što je bliže i što brže je moguće Europskoj uniji, dodala je Von der Leyen.

Kada je u pitanju dijalog Srbije i Kosova, kaže da postoji plan Europske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine “na stolu” zbog čega smatra da je sada trenutak da se razumije važnost postizanja dogovora za obje strane.

Normalizacija tih odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije. Nadam se zato da će uoči novih razgovora obje strane biti vrlo konstruktivne, stava je predsjednica Komisije.

Na pitanje hoće li biti posljedica ako dogovor ne bude postignut, Von der Leyen je kazala da je potrebno prvo pokušati pronaći rješenje, a onda pogledati rezultate, javila je Fena.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.