Vukovi učinili čudo koje je zadivilo znanstvenike

Vukovi su učinili čudo u Nacionalnom parku Yellowstone koje je zadivilo kanadske znanstvenike. 

Amerikanci su 1995. godine u suradnji s kanadskim biolozima uhvatili 14 vukova te ih pustili u Nacionalni park Yellowstone. Vukovi su u ovom parku nestali još 1926. godine, no sada se nešto trebalo promijeniti. I je.

Broj vukova je nakon nekoliko godina dosta porastao, a to je djelovalo i na druge životinje, pa čak i biljke. Broj jelena se smanjio jer su bili glavni plijen vukova, a to je djelovalo na prirodu u nacionalnom parku.

Jeleni su se malo povukli i postali oprezniji, a njihovim odlaskom se vegetacija počela razvijati jer jeleni nisu više pojeli sve što je raslo.

Razvojem biljnog svijeta došlo je i do povratka većeg broja ptica, medvjeda, vodenih životinja… čitav ekosustav se razvijao. Ono što je znanstvenike najviše zadivilo je promjena koju su primijetili na rijekama.

Zbog promjene ekosustava, tlo je postalo čvršće, a time i riječna korita. Erozije je bilo sve manje, a rijeke su dobivale čvrste tokove, piše Lajk.

Vukovi su učinilo čudo. Ovim pokusom je dokazano da ove životinje nisu štetočine, nego upravo ono suprotno.

Izvor: https://www.novizivot.net/vukovi-ucinili-cudo-koje-je-zadivilo-znanstvenike/?fbclid=IwAR3UfWLc8tKJRPhVNXlgmM4uJI6UPRjZDtFlYfTTYAsciDx-GbP8dUZmHM0

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.