“ZA NORIJADU SPREMNI”: Razrednici upozorenje s mogućnošću otkaza, policija još izviđa slučaj

Ravnatelj Industrijsko obrtničke škole (IOŠ) u Slavonskom Brodu Luka Mladinović izrekao je pismeno upozorenje s mogućnošću otkaza i uskratio pravo na razredništvo profesorici hrvatskog jezika Ines Romanjek.

Mjera je izrečena razrednici završnog razreda koji se za maturantsku priredbu prošlog tjedna kostimirao u crne majice s natpisom CNC IOŠ “ZA NORIJADU SPREMNI”. Učenici su nosili i maskirne hlače i crne beretke, a s razrednicom su se zajednički fotografirali tako da je dio učenika imao visoko podignutu desnicu u zrak. 

“U svrhu rješavanja slučaja objave fotografije maturanata Industrijsko–obrtničke škole od 25. svibnja, na kojima su pojedini učenici u neprimjerenom pozdravu, a nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te izvršenog razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika, odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu”, izvijestio je ravnatelj u dopisu medijima.

Dodao je da nastavnica od školske godine 2022./2023. više neće moći aplicirati na razredništvo niti jednog razrednog odjela u Industrijsko-obrtničkoj školi.

Također se ispričao medijima i izrazio žaljenje, u svoje osobno ime i u ime Industrijsko-obrtničke škole, zbog neprimjerenih verbalnih istupa pojedinih djelatnika škole “isprovociranima uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu Sbplus”.

Niz javnih osuda izazvala je zajednička fotografija koju je objavila razrednica Nives Romanjek na kojoj se smješka dok dio učenika drži visoko u zrak podignutu ruku. I sama profesorica na fotografiji je bila u istom kostimu kao i učenici, bez beretke. Vizualna aluzija na ustaški režim javno je osuđena nakon što je fotografija završila na stranicama medija.

Svako povezivanje s ustaškim režimom odmah je osudio je ravnatelj škole, a priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je najoštrije osudilo slučaj te zatražilo očitovanje škole.

Potom je postupak profesorice oštro osudila i pročelnica Odsjeka za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović. U slučaj se također uključilo Hrvatsko novinarsko društvo te stalo u obranu novinarke portala sbplus.hr Željke Gavranović koju je u krugu škole verbalno napao dio djelatnika i roditelja. 

Policijska uprava brodsko-posavska i dalje provodi izvide po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, vezano uz ovaj slučaj. Za Hinu je u utorak informaciju potvrdila glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.