[ZAGREB] ZBIRKA KRATKIH PRIČA “POGLED U NEDOGLED” ,NAŠE MILJENKE KOŠTRO, PRILAGOĐENA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE

Pogled u nedogled Miljenke Koštro prilagođen slijepim osobama: Prošle, 2018., godine književnica Miljenka Koštro iz Vira pokraj Posušja objelodanila je knjigu priča s naslovom Pogled u nedogled, koju su popratile svojom recenzijom prof. Blanka Kraljević iz Širokoga Brijega, zatim prof. Božena Pandža iz Vira i prof. Vinko Grubišić iz Posuškoga Gradca, a nastanjen u Kanadi. Ocijenili su izvrsnim ovu pripovjednu prozu, koja je odrazom naše svakidašnjice, jer, veli autorica: “Priče žive svuda oko nas, samo ih treba uočiti i zapisati.“


Spomenimo samo nekoliko priča da bismo barem nakratko doživjeli ovu knjigu i posegnuli za njom da je pročitamo: Stara kamena kuća, Cvjetovi za Majčin dan, Šarena pisanica, Najljepši cvijet, Svibanjske ljepote, Lipanj, Izbor zanimanja, Cvrčkova avantura, Paukova mreža, Rođendan, Kad cvijet sanja, Orahovo stablo, Hrast, Nevidljivi putnik, Hodajuće sunce, Uoči Božića, Priča jedne kape, Dijete zime, i druge. Opisala je sva godišnja doba i sve mjesece. Ovo je knjiga uz koju se sanja, mašta i stvara, te radosno i poletno živi. Pogled je usmjeren u raznim smjerovima i pravcima svijeta i duha, ali uvijek “u nedogled“ i to tamo odakle nam poruke dolaze da jesmo i da ćemo biti (usp. Janko Bubalo).


Nije nam svrha sada podrobnije govoriti o ovoj Miljenkinoj knjizi priča, nego samo svratiti pozornost na jedno novo izdanje ove knjige, što se dogodilo u Zagrebu u izdanju Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim“ . Priče su snimljene na CD s naslovom: Miljenka Koštro, Pogled u nedogled; interpretacija teksta: Dubravko Sidor. Na ovaj način ove poticajne priče ući će u živote slabovidnih i slijepih osoba, kao i osoba s poremećajima sposobnosti čitanja, te će sa svojim porukama osvijetliti “mrak“ s kojim žive. Naime, i njima je “sljepoća vid i svjetlo darovala“ (Boško Raguž, slijepi pjesnik), jer su više okrenuti prema svome unutarnjem svijetu i svjetlu duha, što je kod njih i svih nas “veliki svemir Duha“. Iz tih razloga osnovana je Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim“, čiji je program snimanje zanimljivih zvučnih djela počevši od Biblije, kao knjige nad knjigama, pa dalje kroz naš svjetski i hrvatski književni svijet. Tako je u taj izbor ušla i knjiga priča naše Miljenke Pogled u nedogled, što je znakom da je knjiga priča zamijećena, jer je ispisana lijepim hrvatskim književnim jezikom i s jakim porukama kako onima koji vide očima, tako i onima koji ne vide očinjim vidom.ali čuju, vjeruju i vide očima duha, uha, uma, srca.

Pogled slijepih osoba je zaista okrenut uvijek u nedogled, te oni vrlo često vide više i bolje nego videće osobe.


Ilija Drmić

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.