Zatraženo povećanje cijena električne energije

Pet distribucijskih poduzeća iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske podnijelo je zahtjev regulatoru tržišta za povećanje cijena električne energije.

Ova poduzeća zatražila su utvrđivanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sustava u Republici Srpskoj (mrežarina) navodeći da su se za to stekli “objektivni, obvezujući i formalni uvjeti” te smatraju da treba biti preispitana i određena visina opravdanih troškova za vrijeme 2023.-2025. potrebnih za obavlјanje distributivne djelatnosti.

-Dostavlјeni zahtjevi operatora distributivnih sustava za odobrenje distributivne mrežne tarife temelјe se na zahtjevu za povećanje odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uklјučujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada i naknada zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije i povećanjem zahtijevanog povrata na kapital. Pri tome potrebno je naglasiti da pored povećanja zahtijevanih prihoda, na povećanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sustava (mrežarinu) utiču i povećanja troškova prenosa električne energije i rada Neovisnog operatora sustava, čije utvrđivanje je u nadležnosti Državne regulatorne komisije za električnu energiju, navodi se u obavijesti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske datiranog 15. srpnja.

Ovim povodom održat će se javne rasprave u vremenu od 29. kolovoza do 2. rujna po zahtjevima svakog od pet poduzeća, a nakon toga donijet će se konačna odluka o poskupljenju mrežarina.

Politički dužnosnici iz RS više puta su poručivali da električna energije za domaćinstva neće poskupljivati.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.