ZAVRŠEN PROJEKT PLINOVODA ZAGVOZD-POSUŠJE–NOVI TRAVNIK S ODVOJKOM ZA MOSTAR

Iz BH-Gasa su obavijestili javnost da je završen idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naime, tijekom 2019./2020. godine obavljali su se poslovi na izradi projektne dokumentacije za plinovod Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na pravcu Zagvozd (Hr) – Posušje (BiH) – Novi Travnik s odvojkom za Mostar. Izrada Idejnog projekta se, navode iz BH-Gasa, financirala grant sredstvima Europske Komisije, koja je ovaj posao povjerila međunarodnom Konzorciju Mot MacDonald – Connecta, a koji je u ovu svhu angažirao i četiri domaće tvrtke za izradu pojedinih faza. “Izrada dokumentacije je započela u kolovozu 2019. godine i kao što je i planirano, Idejni projekt plinovoda Južna interkonekcija je završen i isporučen korisniku BH-Gas 30. travnja 2020. godine. Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije koju će izvršiti inozemni Konzultant i za što su također osigurana grant sredstva Europske Komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u europskim regijama (JASPERS)”, naveo je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, prenosi Klix.

Za izradu ovih dokumenata osigurana su grant sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj, a izrađivač je izabran u međunarodnoj javnoj natječajnoj proceduri provedenoj po EBRD pravilima. Izrada ove dokumentacije se također odvija u skladu s predviđenom dinamikom, a eventualna odgađanja su moguća u dijelu provođenja javnih rasprava lokalno na terenu iz poznatih razloga uzročenih pandemijom COVID 19. “BH-Gas je provedenim aktivnostima, tijekom zadnje tri godine, osigurao da sve faze izrade projektne dokumentacije do pribavljanja urbanističke suglasnosti budu financirane iz europskih fondova i donacije Veleposlanstva USA u Sarajevu, te time svi troškovi, koji se mjere u milijunskom iznosu, nisu niti na koji način opteretili redovito poslovanje BH-Gasa niti potrošače BH-Gasa. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim donatorima koji su podržali ovaj projekt u ovoj fazi izrade”, kaže Salkić.

Projekt Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće kompleksne linijske infrastrukturne projekte u BiH, i isti prolazi kroz četiri županije te je za njegovu realizaciju neophodna podrška i aktivno učešće lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije. Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija BiH tržišta s Europskim tržištem prirodnog plina povezivanjem transportnih sustava prirodnog plina BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom iz izvora LNG Krk, europska čvorišta za trgovinu plinom, Kaspijska regija putem IAP projekta i drugi, uz značajno povećanje sigurnosti opskrbe.  

Projekt je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine proglašen projektom od strateškog značaja, a BH-Gas je zadužen za njegovu implementaciju. Pored navedenih aktivnosti vezanih za izradu Idejnog projekta plinovoda, kako ističe on, u tijeku je i izrada studije utjecaja na okoliš i društvo koja će za predmetni projekt biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva.

ABCportal.info

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.