Žestoke borbe u regiji Donjecka, EU počela obučavati ukrajinske vojnike

Ukrajinske snage odbile su u 24 sata oko 100 ruskih napada u istočnoj regiji Donjecka, bez prekida u borbama, rekao je jučer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

-Vrlo žestoke borbe se nastavljaju u regiji Donjecka… nema prekida u borbama. Nije bilo zatišja, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

-U 24 sata odbijeno je oko 100 ruskih napada u regiji Donjecka, poručio je.

Ovoga tjedna Europska unija pokrenula je misiju obuke ukrajinskih vojnika, što je njezina dosad najveća vojna misija. Nejasno je kako će u tome sudjelovati Hrvatska, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.

Početkom ovoga tjedna Europska unija je službeno pokrenula misiju obuke ukrajinskih vojnika pod nazivom Misija Europske unije za pomoć Ukrajini (EUMAM Ukraine).

Generalnu odluku o uspostavi misije za obuku već su donijeli ministri vanjskih poslova 17. listopada. Mađarska je jedina zemlja koja nije glasovala za tu odluku, već je iskoristila konstruktivnu suzdržanost, što znači da država neće sudjelovati niti financirati misiju.

Austrija je već izjavila da će podržati misiju, ali da neće u njoj aktivno sudjelovati.

Najveća je to misije vojne obuke koju je EU ikada pokrenuo. Cilj je pripremiti početnih 15.000 ukrajinskih vojnika za bojno polje. Prvotno je zamišljeno da misija traje dvije godine, a očekuje se da će koštati oko 60 milijuna eura godišnje.

Novac dolazi iz Europskog instrumenta mirovne pomoći koji je već ozbiljno opterećen jer se koristi i za pokrivanje troškova isporuka oružja država članica EU-a Ukrajini.

Misiju će provoditi dvadesetak država članica.

4 komentara

  • Ivo Josipovic je bio hrvatski presjednik iz drugih razloga. Inače nije ni Hrvat. Mrzi Hrvatsku i Hrvate. On je terorizirao mnoge ljude kroz mandat da nije nitko primijetio?
    Čak je zlostavljao učenike?

  • Podmuklad završila fakultete. Danas ne zna ništa. Glumi da zna. Nije ni nijedan dan bio iskren. Smetali mu dobri ljudi. Nije reka na ulici halo nikome. Zakida Hrvate da ne nauče. Školovala partija. može li to više?

  • Svijet je stao. Nikakva dogadjanja nema jer su partizani na vlasti. Išlo se školovati da zlostavlja i radi kriminal. Ivo Jospivoic je danas slobodan sto je velika nepravda. Covjek je lažnjak u svemu. Podmuklo komunjarsko.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.