Život na staklu i ledu

U subotu 17. ožujka 2018. u kinodvorani u Posušju s početkom u 19.00 sati održana je treća tribina iz ciklusa „Tabu na stolu“ s temom „Medicinski potpomognuta (i/ili umjetna) oplodnja (MPO)“. Temu su pred stotinjak zainteresiranih u auditoriju izlagali g. Josip Bešlić, mag. edu. biol. et chem. i fra Ivan Penavić, mag. theol.

Prof. Bešlić je izložio biologijske i medicinske vidove medicinski potpomognute oplodnje, načine oplodnje, (ne)uspješnost zahvata te mogućnosti i granice sama procesa oplodnje u laboratoriju, kao i problematiku koja se otvara na polju biologije i medicine pojavom ovog fenomena. U drugom dijelu tribine izlagao je fra Ivan Penavić osvrnuvši se podrobnije na moralno-etičke pretpostavke i posljedice medicinski potpomognute oplodnje kako za dijete koje nastaje takvim procesom tako i za „naručitelje embrija“, njegove roditelje te na niz filozofijskih i religijskih pitanja koja proizlaze iz suvremenih dosega medicinske znanosti upravo u području kreiranja ljudskog života, tretmana embrija, njegova genetičkog podrijetla i konkretne obitelji u kojoj odrasta dijete začeto metodama MPO-a.

Uspjeh je ove tribine osobito razvidan iz mnoštva zanimljivih i kompleksnih pitanja koja su postavljali slušatelji različitih profila ulazeći pritom u otvorenu gotovo polusatnu diskusiju s izlagačima što je uvijek dobar put do iznalaženja zajedničkih stavova i društvenih konsenzusa o početcima ljudskog života na staklu i njegove konzervacije u ledu, tog zapravo gorućeg tabua suvremenog društva koji bi zrela demokracija trebala detabuizirati, cjelovito sagledati i dati mu odgovarajući filozofsko-religijsko-juridičko-politički tretman.

Sljedeća, četvrta tribina iz ciklusa „Tabu na stolu“ s temom „Čovjek – original ili kopija?“, na kojoj će se izlagati o problematici kloniranja čovjeka, genetskih modifikacija na njemu te čitava mehanizma genetičkog inženjerstva, održat će se u subotu 14. travnja 2018. u kinodvorani u Posušju s početkom u 19.00 sati.

Na tribini će izlagati:

Josip Bešlić, mag. edu. biol. et chem.

Ivan Bešlić, dr. med.

fra Ivan Penavić, mag. theol.

 

Frama-posusje.com

Svi ste pozvani i dobro došli!

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.