Život u BiH: Političari brinu o raspodjeli pozicija, građani kako preživjeti

Dok političari dogovaraju raspodjelu pozicija i na dnevnu agendu pretežno stavljaju političke i nerijetko zapaljive teme, većina građana se pita – kako preživjeti? Neumoljivi rast cijena u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Iako je primijećen pad cijena pojedinih namirnica, to je u široj slici jedva primjetno, jer se potrošačka korpa bliži cifri od tri tisuće maraka.

Dok čitaju i slušaju o galopirajućim poskupljenjima i rastućem jazu između sindikalne potrošačke korpe i osobnih primanja, za sve veći broj građana naše zemlje dan počinje pitanjem – čega se danas odreći?“ Najteže je penzionerima, koji kažu da ne žive, nego preživljavaju.

MIŠO VUJISIĆ, umirovljenik

“Ja za 30 godina i 9 mjeseci imam mirovinu. Imao sam 250, sad sa ovim zadnjim povećanjem 294 marke.“

O putovanjima, odlascima na izlete i u banje odavno ne razmišljaju. Jedino zadovoljstvo su im posjete klubu umirovljenika, gdje još mogu ponešto priuštiti.

ŽIKA RADOSAVLJEVIĆ, umirovljenik

“Cijene su solidne, mnogo jeftinije nego da pijemo kavu tamo. Ovdje je kava marka, u gradu dvije, dvije i po. Ovdje smo sebi priuštili druženje uz minimalnu cijenu“

Na pitanje o visini mirovine odgovaraju:

BORISLAV SAVIĆ, umirovljenik

 „Zaključavam kuću od 10 do 15. Primim mirovinu i do 15. zaključavam kuću. Poslije ostavljam otključano, evo sad je otključano. Ako neko postavi pitanje što, nema što uzeti“. Imam zamrzivač, pa kupim u toku sezone, zeleni pa zamrznem malo gljiva, malo ovoga malo onoga, pa to koristim kad je tanak datum i kad
nestane para“.

Poskupljenja su se odrazila i na prodaju na pijacama. Više se ne kupuje na kilogram, nego na komad.

Kriza se osjeti na svakom koraku, u prodavnicama, restoranima, ugostiteljskim objektima.

Na pitanje kada će biti upaljen crveni alarm za povlačenje konkretnih poteza kako bi se građani zaštitili od eskalacija cijena, iz saveza samostalnih sindikata kažu da je alarm upaljen još od početka pandemije. Međutim, nadležni ga, ili ne čuju ili ignorira, piše BHRT.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.