Zovko: Izvješće Europskog parlamenta poziva na provođenje izbornih reformi u BiH

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je godišnje izvješće o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovim su izvješćem zastupnici u Europskom parlamentu ocijenili ulogu EU-a na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman Unije utječe geopolitička situacija, poput ruskog rata protiv Ukrajine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko čestitala je zastupniku McAllisteru na njegovom usvojenom izvješću, navodeći da izvješće šalje važnu poruku institucijama EU-a i europskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima, priopćeno je iz EPP-a. 

Zovko se osobito osvrnula na jasan stav Europskog parlamenta o potrebi napretka u Bosni i Hercegovini, odnosno u dijelu u kojem se u izvješću pozdravlja preporuka Komisije, ali i spremnost Europskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

Poziva političke aktere u zemlji da pokažu predanost i poduzmu značajne korake prema članstvu u EU napredovanjem u osam koraka iz preporuke Komisije i značajnim unapređenjem 14 ključnih prioriteta i provedbom važnih reformi.

U izvješću se također poziva na provedbu izbornih reformi u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zajamčena načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, navodi se, uz ostalo, u priopćenju. 

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.