ŽZH: 17 godina primala nezasluženu mirovinu, mora vratiti sve što je dobila

Zagrebački sud ju je osudio na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, a 15 dana od pravomoćnosti presude mora na državni račun vratiti sve do zadnje isplaćene lipe s kamatama.

Vinka G., 83-godišnja umirovljenica rodom iz Širokog Brijega i dvojnog državljanstva, suočila se s nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog kaznenog suda jer je punih 17 godina primala starosnu mirovinu koju nije zaslužila. Ona je, naime, sredinom 1995. godine poželjela primati mirovinu pa je 24. srpnja podnijela zahtjev Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika RH navodeći da ostvaruje pravo na starosnu mirovinu.

Uz to je priložila radnu knjižicu na svoje ime u kojoj su bili podaci o tobože ostvarenom radnom stažu u BiH i to u Boksitnim rudnicima u Mostaru te Aluminijskom kombinatu Mostar. Tamo je radila, prema podacima iz njezine radne knjižice, točno 32 godine, šest mjeseci i tri dana. Iz knjižice je također proizlazilo da je i u Hrvatskoj radila mjesec i jedan dan u trgovini mješovitom robom Vlaka.

S obzirom na “servirane” podatke, Republički fond mirovinskog i invalidskog osiguranja RH joj je uvažio ukupno 32 godine, sedam mjeseci i četiri dana radnog staža čime je stekla uvjete priznavanja prava na starosnu mirovinu, pa je 13. rujna 1995. doneseno privremeno rješenje o priznanju prava na mirovinu i zaštitni dodatak.

Prešutjela je i HZMO-u potom, kao pravnom sljedniku, pravu istinu da uvjete za mirovinu nema pa joj je sve do 31. prosinca 2012. na njezin račun ‘kapalo’ 476,62 kune mjesečno dakle ukupno 293.657,66 kuna (više od 76 tisuća maraka). Taj novac joj je, prema tvrdnjama zagrebačkog tužiteljstva, isplaćen na prevaru jer je lažno prikazivala činjenice i dovela u zabludu hrvatske institucije.

Zagrebački sud ju je osudio na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, a 15 dana od pravomoćnosti presude mora na državni račun vratiti sve do zadnje isplaćene lipe s kamatama.

Iz potvrde o razdobljima osiguranja Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar iz 2012. proizlazi da Vinka G. nema ostvaren staž u BiH.

Također, iz rješenja iz iste godine Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Županijske administrativne službe za Hercegovačko-neretvansko županiju iščitava se da joj je odbijen zahtjev za ponovno određivanje starosne mirovine jer je utvrđeno da je u Hrvatskoj ostvarila mjesec i jedan dan mirovinskog staža, dok u BiH, nakon uvida u matičnu evidenciju osiguranika mostarske tvrtke, ne postoje dokazi o ostvarenom mirovinskom stažu.

3 komentara

  • a jesu moćni… šaka u glavu, štafeta do Banićeve fontane i nazad.

    kada će klub partizana SDP platiti Hrvatskoj i Hrvatima sve što su uradili djedovi i bake ? mogu im pomoći Srbi i muslimani. rado. pa ne pomažu. nisu se ni ispričali. nitko od njih. kao da joj je jaka mirovina. smrdi na Titine blindirane brodove i kožu u njima. smrdi na sotonu i tamu u kojoj žive i danas i ne žele da ni drugi imaju svijetlo. toliko su dobri da ne daju živjeti ljudima. hoće li još za koju godinu i udisaj biti uknjižen kao krivično djelo? bolnica nije vaša adresa. vaša adresa je vaša komunistička zemlja. idite tamo. ostavite ljude na miru. zabranili bi za dom spremni pozdrav obični. izmišljaju i gnjave. tlače i ugnjetavaju Hrvate jer imaju vlast i jači su. super stav brate mili. samo naprijed! mrzitelji ljudi i ovoga svijeta i svega što pripada Bogu. bore se protiv fašizma kojeg ni nema. ugodan vama život. sramota i ruglo za čovječanstvo.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.