ŽZH: Nastavnici srednjih škola idu u generalni štrajk

Nastavnici srednjih škola na području Županije Zapadnohercegovačke idu u generalni štrajk, potvrdila je za portal Jabuka.tv predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.

U četvrtak navečer u širokobriješkoj Gimnaziji održana je Skupština NSUSŠŽZH na kojoj su izneseni rezultati ankete u kojoj su se članovi Sindikata izjašnjavali za ili protiv stupanja u generalni štrajk.

Skupština je jednoglasno odlučila da se pokreće procedura za generalni štrajk. Nakon iznošenja rezultata ankete po Podružnicama, članovi Skupštine javnim su glasovanjem samo potvrdili volju članova Sindikata. O daljnjim koracima Sindikat će se izjasniti početkom sljedećega tjedna, odnosno nakon pravnih konzultacija, kazala je Petric za portal Jabuka.tv.

Morat će se ispoštovati sve zakonske procedure, a do stupanja u generalni štrajk moglo bi proći od 10 do 15 dana, a moguće i do tri tjedna.

Podsjetimo, razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ŽZH jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju, naveli su iz Sindikata ranije.

8 komentara

  • Trebamo podržati sve profesore,nastavnike,učitelje,… Mislite da je lako odgojiti i naučiti djecu. Da je lako prebaciti svo svoje znanje na njih. Roditelji znate i sami što ste proživjeli kada je bilo online . Profesori su morali svoje najbolje godine posvetiti da bi na nas prenijeli svoje znanje. To je mukotrpan rad i treba imati “dobre živce”. Nitko nastavnike netreba sputavati već kada ne cjene nnihov rad za to treba izaći i podržati ih. Dragi profesori nastavnici učitelji mi smo uz vas. Tražite ono za što imate pravo. Na kraju krajeva sve je vas učio nekada svi ste bili u školi. Da nije bilo njih, možete zamisliti na šta bi ličili: poput divljaka na jednom mjestu. Obrazovanje je danas među prvim tko ga nema nema ni svoje ja .

    Samo naprijed!

  • Nevjerojatno je da vlada dozvoljava štrajk prosvjetnih djelatnika. Umjesto da im je već odavno povećana plaća s obzirom na rastuće troškove života, moraju prijetit štrajkom i evo izgleda i uspostaviti generalni štrajk. Sram vas bilo koji ste na vlasti. Dabogda i vi preživljavali sa ovom mizernom plaćom. Narode, sjeti se ovog kad budu izbori!

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.