​Davor Pavuna novi je profesor Sveučilišta u Mostaru

„Preuzimamo kompletnu dinamiku ne samo mostarskog Sveučilišta, nego u planetarnom proširenju na isti način na koji je Međugorje proglašeno mjestom hodočašća, mi ovdje radimo planetarnu ludnicu i sve tehnologije i znanja o kojima sam govorio dajemo mladima Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, naglasio je prof. dr. Davor Pavuna na predavanju održanom na FPMOZ-u Sveučilišta u Mostaru pod nazivom: “Izazovi umjetne inteligencije: tko će preživjeti?”. 

Profesor Pavuna mostarskim je studentima nastojao objasniti koliko zapravo u dobrom okruženju žive te kako ne postoji opravdani razlog za njihov neuspjeh dokle god imaju svoje smartphone i pristup internetu. Istaknuo je kako će kao budući profesor Sveučilišta nastojati osvijestit mlade o njihovoj briljantnosti i mogućnosti za uspjeh. 

„Umjetna inteligencija donosi nam izvanrednu robotiku i pri tome samnjenje određenih radnih mijesta. Ključni je problem da u 12 godina roboti u prosjeku postaju inteligentniji nego ljudi. Pitanje je hoće li inteligentni roboti trebati ljude jer mi smo njima nepotrebni“, kazao je prof. Pavuna. 

Naglasio je kako su roboti danas sastavni dio života i da su odavno oni napredniji nego ljudi te polako zauzimaju radna mjesta ljudima. 

„Roboti već jesu zamijenili ljude. U najpoznatijim segmentima društvenih igara kao što je npr. šah roboti su već pobijedili. Mi možemo napraviti umjetnu inteligenciju koja je superiornija od sadašnjeg čovjeka. U stanju smo napraviti entitete, kao terminatore u hollywoodskim filmovima koji su toliko superiorni nad nama. Međutim oni su superiorni samo u inteligenciji, a ne u onom što mi imamo kao što su emocije, suosjećanje, svijest i savjest“, rekao je. 

Profesor Pavuna poznati je hrvatski fizičar sa svjetskim iskustvom te će svoja znanja, kao profesor  prenosti studentima Sveučilišta u Mostaru od početka sljedeće akademske godine.

pogled.ba

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.