​Hrvatica naslijedila 1,5 milijuna eura: Nevjerojatno što je učinila s novcem

Ivanka Čugura iz Stuttgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milijunsko nasljedstvo. No, umjesto da zadrži novac za sebe, odlučila je osnovati Zakladu iz koje će se novac trošiti u humanitarne svrhe. 

Ivanka je iz Hrvatske u Njemačku došla 1972.godine. Cijelog života je radila u raznim ustanovama socijalne skrbi. Bila je vrijedna, i živjela skromnim životom, piše Fenix Magazin.

Prekretnica u životu dogodila joj se 2006.godine. Njezini bogati susjedi pored kojih je živjela preko 20 godina, sasvim neočekivano su joj darovali u ostavštinu milijunski iznos novca.

Za njemački televizijski kanal SWR, Ivanka je otkrila što se dogodilo.

– Naše prijateljstvo počelo je 1979.godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu. Susjed je htio vidjeti kakvi smo ljudi. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. Susjed je bio odvjetnik iz Calwa, a susjeda je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika.

Kad je susjed 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a susjeda me je molila da pristanem uzeti njezino nasljedstvo. Otišli smo kod odvjetnika i napravili oporuku prema kojoj ostavlja sve nasljedstvo meni – rekla je Ivanka.

Kaže kako joj je susjeda rekla da s novcem čini što je volja, no ona nikad nije ni pomislila novac potrošiti samo na sebe. Susjeda je otišla u Dom umirovljenika, živjela je još nekoliko godina, umrla je 2006.godine.  Ivanka ju je za života često posjećivala.

Kad je dobila novac, tri mjeseca od smrti susjede,  Ivanka je osnovala Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi. Rekla je kako joj je oduvijek bio san otići u Afriku, a kad je otišla, i stala na afričko tlo, nije mogla vjerovati da je doista u Africi. Kasnije se nekoliko puta vraćala u Afriku, a planira otići i iduće godine.

“Raduje me da ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo kroz Zakladu”, rekla je.

”Kroz Zakladu želim ispuniti i želju svome srcu. Iznosom od 1,5 milijuna eura želim učiniti boljim život i zdravlje djece, pogotovo djevojka u Africi i Latinskoj Americi. Želim im život učiniti uspješnijim i boljim i povećati njihove obrazovne mogućnosti”, rekla u intervjuu za SWR.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.